Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU: Protektionismen ökar i Europa

Publicerat måndag 13 mars 2006 kl 17.59

Protektionismen ökar i Europa. Det anser EU-kommissionen efter den senaste tidens kollisioner mellan EU-länder som försöker skydda sina hemmamarknader.

Sveriges näringsminister Thomas Östros anser dock att EU:s ledning uppmuntrar protektionismen genom att skydda den europeiska marknaden mot global konkurrens med bland annat tullar på skor.

– Det gör omedelbart att industrier vänder sig till regeringar och till kommissionen och hoppas på att få stöd på andra områden där man har svårt med konkurrens. Det är helt fel signal till industrin. Skotullarna säger till industrin: har ni problem – öka inte i produktivitet, förädlingsvärde, konkurrenskraft, utan kom istället till kommissionen så skyddar man er med en tull, säger Thomas Östros.

Underblåser protektionismen i EU
Näringsminister Thomas Östros anser att EU-kommissionen underblåser den ökande protektionismen i EU. Den gör det när den ger efter för de EU-länder som vill skydda sina marknader mot den globala konkurrensen från låglöneländerna i Asien.

Alltfler av EU:s medlemsländer har också i ökande grad börjat skydda sina nationella marknader mot konkurrensen inom EU.

Men protektionism ger inte bättre ekonomi, säger Thomas Östros.

– Sverige är ju ett av de länder som har högst internationaliseringsgrad när det gäller utländskt ägande av näringslivet. Det har inte varit en nackdel för oss. Vi har idag högre ekonomisk tillväxt än de flesta andra gamla EU-länder. Det är viktigt med nationellt ägande men det får inte överskugga allting annat, säger han.

Stora länder vill skydda sina företag
Det är framförallt Frankrike, Spanien och Polen som har orsakat stor irritation i andra EU-länder när de mycket beslutsamt agerat för att skydda sina nationella företag, energibolag och banker, från att bli uppköpta av utländska företag, vilket bekymrar Thomas Östros.

– Det som håller på att hända är för många exempel på protektionistiska tendenser för att man ska känna sig lugn. Det kan komma fler exempel av den sorten och då kommer det att bara innebära sämre ekonomisk utveckling för kontinenten. Länder som Sverige klarar sig väl ändå men det är inte bra om det här fortsätter, säger näringsminister Thomas Östros.

Kerstin Brostrand, Bryssel 
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".