Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

En norrman och en amerikan kan rädda Lars-Eric Petersson

Publicerat måndag 13 mars 2006 kl 18.30

Idag var det en norrman och en amerikan som var kallade att vittna i den pågående Skandiarättegången. Det var i och för sig inte vilka dom helst, utan två tungviktare med lång erfarenhet av VD-och styrelsearbete som gav sina versioner av vad som hände i Skandias styrelse.

Först ut i förmiddags var normannen Johan Odfjell som valdes in i Skandias styrelse vid bolagsstämman 1998 och han avgick vid bolagsstämman 2001.
Han är en näringslivstungviktare i Norge och hans framträdande i tingsrätten var en succe sett ur försvarets synvinkel.
Han var tydlig och kanske just för att han inte är svensk orädd för att säga vad han ansåg hade hänt i Skandia hösten och vintern 1999 och 2000.

Irriterad åklagare
En allt mer irriterad åklagare Christer van der Kwast försökte få ett klart besked om taket i bonusprogrammet, var det borta eller inte.
Det finns inget i protokollet från styrelsemötet den 23 januari 2000, som visar att taket togs bort, och det förklarar Johan Odfjell med, som han sa på norska, att var svärt lite diskussion om det, och eftersom ingen tog upp frågan, eftersom alla ansåg att taket var borta, så gjordes det ingen protokollanteckning. Det var ju ingen som hade argumenterat om detta, varken för eller emot.

Försvaret raljerade
Försvaret hade svårt att hålla sig från att raljera med åklagarens förståelse för vad Johan Odfjell hade framfört. Advokat Torgny Wetterberg:
Amerikanen i sammanhanget är Willelm Mesdag, som kallats in av försvaret. Han valdes in i ersättningskommitten som skulle försöka lösa den knut som fanns kring bonusprogrammen i slutet av 1999.
Även här handlar åklagares frågor om taket, som förre VD:s Lars-Eric Petersson påstås ha tagit bort själv, utan styrelsens kännedom.
Men Willelm Mesdag var säker på sin sak när han svarade på försvarets frågor med hjälp av tolk.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".