Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Varning för isländsk upplåning

Publicerat måndag 13 mars 2006 kl 18.50

Varningstecknen kring Islands ekonomi och de isländska bankernas väldiga upplåning blir allt fler. Vad som ibland kallats det isländska vikingatåget, spekulativa uppköpsraider i utländska handels-, finans- och tjänsteföretag, tycks nu skapa viss osäkerhet också på hemmapla

Gejser-ekonomin, det isländska vikingatåget, namnen är många. Högt belånade isländska banker som Kaupthing, Islandsbanki och Landsbanki har, ibland i partnerskap med något av landets expanderande holding- eller finansbolag, köpt eller köpt in sig i andra finansföretag, i detaljhandelskedjor eller varuhus och flyg- och resebolag  i framför allt Storbritannien och Norden och i fastighetsbranschen i isynnerhet Danmark. Men priset börjar bli högt.

Bara fyra nationer
Bara fyra nationer i hela världen är mer belånade än Island: förutom Kongo är det några småstater i Västafrika och i Karibien. Islands belångingsgraden uppgår till 1 1/3-del gånger BNP. Idel kreditvärderingsinsitut, finanskoncerner och finansinspektioner tvivlar nu på de isländska bankernas möjligt att förhandla om sina lån på rimligt vis och på statens eller centralbankens förmåga att hantera den upphettade ekonomin. Hushållens konsumtionslusta har varit väldig. Räntan har stigit till 10 procent. I förra veckan publicerades också förslagen från den beredskapskommitté som tillsatts. Finansinspektionen på Island föreslås få rätt att gripa in i institutioner som visar sjukdomstecken. Ledningar, direktörer och revisorer kan flyttas åt sidan. Mer samarbete med EU krävs. Kort sagt: ovädersmoln tycks kanta det isländska undrets hittills så strålande himmel.

Bengt Lindroth
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".