Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tre partier vill låta egyptierna återvända

Publicerat tisdag 14 mars 2006 kl 06.00

Sverige bör följa uppmaningen från FN:s tortyrrapportör Manfred Nowak att gottgöra vad som gjorts fel mot de båda terrormisstänkta egyptier som avvisades från Sverige för drygt fyra år sedan. Det tycker regeringens båda samarbetspartier, men också kristdemokraternas ordförande Göran Hägglund.

– Finns det allvarliga anklagelser mot personer så borde de naturligtvis ställas inför rätta här i Sverige eller möjligen ett annat demokratiskt land. Men Egypten är ett land som inte uppfyller de krav som vi har att ställa på rättssäkerhet och är ett land som systematiskt praktiserar tortyr mot sina fängslade personer. Det är naturligtvis något som Sverige aldrig någonsin ska medverka till, säger Göran Hägglund

FN:s råd för mänskliga rättigheter har redan slagit fast att Sverige brutit mot tortyrkonventionen när de båda terrormisstänkta egyptierna avvisades till Egypten, mot egyptiska garantier att de inte skulle torteras där.

Riktade skarp kritik mot regeringen
När Manfred Nowak, utsedd av FN:s råd för mänskliga rättigheter till rapportör om tortyr, besökte Sverige i slutet av förra veckan riktade han skarp kritik mot den svenska regeringen.

Han ansåg att den skulle kräva att de båda egyptierna kunde återkomma till Sverige och deras sak prövas här.

Regeringen har redan gett beskedet att den inte anser sig ha något rättsligt ansvar i förhållande till de avvisade egyptierna och att det inte är aktuellt att begära att deras sak ska prövas i Sverige.

Ingen gemensam uppfattning
Den borgerliga alliansen har ingen gemensam uppfattning i den känsliga frågan. Folkpartiets Johan Pehrson ansluter sig inte till FN:s tortyrrapportörs uppmaning.

– Det finns inget formellt hinder, utan hindret ligger i det faktum att regeringen nu har gjort bedömningen att detta inte är lämpligt. Jag har ingen annan information som gör att jag kan komma till en annan slutsats än den som regeringen har kommit till, säger Johan Pehrson, folkpartiet.

Inom moderaterna bollas frågan om egyptierna över till Tobias Billström i riksdagens socialförsäkringsutskott, som säger till Ekot att han inte har några kommentarer, men han tänker föreslå att migrationsminister Barbro Holmberg inför riksdagen ska förklara grunderna till varför de båda egyptierna avvisades.

C vill inte kommentera
Centerpartiets Maud Olofsson har tidigare varit mycket kritisk till regeringen, men vill inte kommentera läget nu. Regeringen har inget stöd av sina samarbetspartier i frågan om egyptierna.

Miljöpartiets Gustav Fridolin håller med Manfred Nowak och anser att den svenska regeringens agerande riskerar att bidra till att erodera tortyrkonventionen.

Vänsterpartiet har under lång tid krävt att Sverige ska ta ett större ansvar när det gäller de båda avvisade egyptierna.

– Åtminstone borde den av dem som är frigiven i Egypten få möjlighet att få sina asylskäl prövade i Sverige igen, säger vänsterpartiets Mats Einarsson.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".