Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nationell plan ska minska diskriminering

Publicerat tisdag 14 mars 2006 kl 06.00
Jens Orback.

Regeringen lägger på tisdagen fram en så kallad nationell handlingsplan som ska motverka diskriminering. Exempelvis ska restauranger som diskriminerar gäster med utländsk bakgrund kunna bli av med sitt serveringstillstånd.

Men viktigast är att minska risken att människor utsätts för våld och övergrepp, säger regeringens demokratiminister, Jens Orback.

– Här tänker jag på skydd till våldsutsatta kvinnor. Där har det allmänna förlitat sig i väldigt stor utsträckning på frivilliga insatser. Men vi har skrivit under konventioner där det allmänna också förbinder sig att ge skydd till sina medborgare, och då måste vi också ge ett sådant professionellt skydd till våldsutsatta kvinnor, var de än bor i landet, säger Jens Orback.

Ska motverka våld i alla former
Enligt demokratiminister Jens Orback är det viktigt att tydligt motverka våld i alla former. Det gäller även när polisen ingriper.

– Om polisen misstänks för övervåld så är det inte självklart, som idag, att det är polis och åklagare som själva ska utreda det, säger Orback.

Vilka ska då utreda det?

– Vi vill pröva att hitta en friare instans, någon som ligger friare från det reguljära polis- och åklagarväsende som finns idag.

Vad kan det vara?

– Det är därför regeringen har utredare som ska komma med förslag på det, så jag vill inte föregripa det. Men det säger sig självt att det ska vara någon instans som står friare från själva polismyndigheten och åklagarmyndigheten, säger Jens Orback.

Förbud mot köns- och åldersdiskriminering
I handlingsplanen avser regeringen också införa förbud mot diskriminering i arbetslivet på grund av ålder och kön. Statliga företag ska bli ett föredöme och det ska svårare för till exempel restauranger att välja bort vissa gäster.

– Om man tittar på krogen så tror jag att många utländska medborgare också är betjänta av att de här frågorna uppmärksammas. Och när man ser att en krog blir fälld kan det också finnas skäl att se över den krogens serveringstillstånd till exempel. Det ska kosta att diskriminera, säger demokratiminister Jens Orback.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".