Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sänkt straff för hög officer i hovrätten

Publicerat tisdag 14 mars 2006 kl 11.03

Göta hovrätt sänker straffet för den höge militär som åtalats för flera fall av misshandel och våldtäkt mot sin tidigare hustru. Hovrätten fäller liksom tingsrätten mannen för två fall av misshandel och halverar straffet till tre månaders fängelse.

Mannen hade fram till gripandet en av landets högsta militära befattningar direkt under ÖB, men åtalades förra året för grov misshandel, grovt kvinnofridsbrott och våldtäkt. Han satt häktad länge, men släpptes på fri fot av tingsrätten.

Den tidigare hustrun har beskrivit ett äktenskap i kaos, där mannen enligt henne flera gånger ska ha slagit och ofredat henne och även utsatt henne för våldtäkter.

Hovrätten underkänner flera av åtalspunkterna och precis som tingsrätten anser man att två fall av misshandel går att bevisa och att de är av den lägre graden.

Övriga brott anser rätten att är för dåligt underbyggda och alltför allmänt hållna utan att var preciserade i tiden.

Trovärdig men bitter
Hovrätten anser det vara anmärkningsvärt och man talar också om att kvinnans bitterhet mot mannen för hur hennes liv blivit gör att uppgifterna måste bedömas med försiktighet.

Även om kvinnan bedöms som trovärdig i det stora hela anser inte rätten att man kan se det utom all rimlig tvivel att mannen är skyldig till övriga åtalspunkter.

Själv har han nekat till allt, men döms ändå för två fall av misshandel där kvinna bevisligen haft skador.

Förlorar jobbet
Straffet för de två fallen av misshandel bör egentligen var sex månader, enligt hovrätten, men till skillnad mot tingsrätten anser hovrätten att man bör ta hänsyn att officeren av allt att döma kommer att förlora sin höga befattning.

Mannen har kvar sin anställning, men är arbetsbefriad.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".