Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Regeringen måste agera mot fördomar"

Publicerat tisdag 14 mars 2006 kl 12.04
Synagogan i Malmö.

På tisdagen presenteras en rapport som visar att fem procent av svenskarna är tydligt antisemitiska. Rapporten kommer från Forum för levande historia. Anders Carlberg som är ordförande för den judiska församlingen i Göteborg tycker att regeringen måste agera.

Anders Carlberg anser att regeringen måste agera för att inte det blir fler än fem procent som är negativa och fördomsfulla mot judar.

– Det är viktigt att inte de uppfattningarna leder till en opinionsbildning, ett propagandaarbete som gör att uppfattningarna sprider sig. Det är också viktigt att myndigheterna är vakna för vad det här handlar om, säger han.

– Vi ser att det delvis kan relateras till Mellanösternkonflikten och då är det viktigt att man inte låter uppfattningar om Mellanösternkonflikten ”legitimera” en anti-judisk hållning.

Fem procent har antisemitiska åsikter
Det är 3 000 personer som svarat på olika påståenden om judar i den undersökning som Forum för levande historia skickat ut.

Av dem har nästan 60 procent inga som helst fördomar mot judar.

Däremot fem procent tydligt antisemitiska. Men bland vuxna muslimer är den siffran betydligt högre, enligt rapporten har 39 procent av muslimerna en negativ och fördomsfull inställning mot judar.

Men Mahmoud Aldebe, ordförande i Sveriges muslimska förbund, ifrågasätter rapporten.

– Man blandar politik och religion. Muslimer är mycket kritiska mot Israel, deras handlingar i Palestina och det är självklart, ingen muslim förnekar att man är mycket kritisk, men vi blandar inte ihop religion och politik. Vi ser att judar och kristna muslimer har lika värde och Gud liksom vi vill att vi ska behandla alla folkgrupper lika och det gör vi.

Ökad säkerhet
I Sverige finns det ungefär 20 000 judar och det finns sex synagogor.

Nu vill Anders Carlberg, ordförande i den judiska församlingen i Göteborg, med stöd av rapporten som visar att fem procent är tydligt antisemitiska, att regeringen går in med pengar för att de judiska församlingarna ska kunna sätta upp säkerhetsbågar vid ingångarna till synagogorna för upptäcka till exempel vapen bland besökare.

– Det finns uppfattningar som är starkt anti-judiska och det visar att våra krav på att få hjälp med säkerhet till exempel inte är omotiverade.

Skolans undervisning ifrågasätts
Anders Carlberg, ifrågasätter därför om skolledningars sätt att arbeta när det gäller antisemitism.

Rapporten från Forum för levande historia visar att det inte är någon skillnad i uppfattning om judar, beroende på om man bor i en storstad eller i glesbygd.

Däremot är högutbildade mindre fördomsfulla än lågutbildade, enligt undersökningen. Fler personer som gått en yrkesförberedande utbildning på gymnasiet är oftare mer negativt inställd mot judar, än personer som gått på gymnasieutbildningar som egentligen syftar till att läsa vidare på högskolan.

Anders Carlberg, ifrågasätter därför om skolledningars sätt att arbeta när det gäller antisemitism.

– Är det så att man kan lämna svensk skola och inte vara övertygad om att demokratin är det sätt som vi ska leva efter och de mänskliga rättigheterna är vårt rättesnöre, då är det väldigt allvarligt, då har man misslyckats med uppgiften att bibringa de här uppfattningar våra elever, säger han.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".