Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt förslag om lag för häktade

Publicerat tisdag 14 mars 2006 kl 12.34

Ett förslag till ny häkteslag har lämnats över till regeringen. Bland annat föreslås noggrannare prövningar av om de som är häktade ska förbjudas att läsa tidningar och ta emot besök.

De hårda restriktionerna har gjort att Sverige flera gånger har fått kritik från Europarådets tortyrkommitté, säger utredaren Anita Werner.

– Man har klagat på att man tycker att restriktionerna har använts för flitigt och framför allt att de är för dåligt motiverade. De är väldigt ingripande när man inte ens får se på teve, lyssna på radio eller läsa tidningar.

– Men så har du de andra som går ut på att man har kontroll eller till och med förbud mot besök eller telefonsamtal, eller att vistas  tillsammans med andra på häktet. Och det är klart att det är väldigt plågsamt att vara isolerad, särskilt om det rör sig om längre tider, säger Anita Werner.

Åklagarens beslut gäller
I dag är det visserligen rätten som godkänner om det ska vara restriktioner, men sedan är det åklagaren själv som beslutar vilka restriktioner som ska gälla. Och beslutet går inte att överklaga.

Utredarna föreslår nu att det är domstolen som ska fatta beslut om varje enskild restriktion och att den häktade ska kunna överklaga.

Kulturskillnader
Utredningen har också visat att det är stora skillnader mellan olika åklagare när det gäller hur ofta de begär restriktioner.

Visserligen kan brottsligheten vara svårare på vissa håll, men det kan också handla om olika kulturer och om slentrian, säger Anita Werner.

– Det förekommer antagligen, men det kan jag inte påstå. Man ålägger någon restriktioner, lite onödigt stränga ibland, men sedan händer det kanske att de blir kvar onödigt länge. Vi tycker att det är viktigt att man ska kunna lätta på dem, säger Anita Werner.

Ser ingen risk
Anledningen till besluten om restriktioner är att de häktade inte ska få någon möjlighet att förstöra brottsutredningen. Men Anita Werner ser ingen risk att en lag om skärpta rutiner kring restriktioner kommer att göra det svårare för polis och åklagare att utreda brott.

– Nej det tror jag inte alls, jag tror att domstolarna är mycket väl medvetna om vad som krävs.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".