Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Professor varnar för illegala läkemedel

Publicerat onsdag 15 mars 2006 kl 06.00
Utbudet har blivit större.

Falska och ibland direkt farliga mediciner eller örtpreparat flödar in i Sverige. Tullens beslag av läkemedel har slagit rekord det senaste året, skriver Dagens Medicin. Utvecklingen är direkt oroväckande, anser professor Björn Beerman på Läkemedelsverket.

– Dels kan man felbehandla en sjukdom som man tror att man har, men sedan kan man få läkemedel som inte är korrekta läkemedel, utan förfalskningar. Dessutom är det en ekonomisk risk man tar därför att om man råkar ut för biverkningar eller andra problem så gäller inga försäkringar, säger Björn Beerman.

Ökat antal beslag
Störst är ökningen av beslagen av kapslar som inte är narkotikaklassade, men som kan användas vid exempelvis framställning av amfetamin.

Där ökade beslagen från 8 000 till över 2 000 000 från 2004 till 2005.

2 000 000 hittades vid ett och samma beslag. Men även utan det var ökningen från knappt 8 000 kapslar till 38 000.

Även beslagen av narkotikaklassade tabletter ökade dramatiskt, från nästan 200 000 till 378 000. 

Att beslagen ökat kan möjligen bero på att tullen har blivit mer effektiv och flitigare, men Läkemedelverkets uppfattning är problemet gradvis blivit större.

Håller inte vad de lovar
Därför har verket nyligen inrättat ett grupp försöker samla in och analysera de mediciner och preparat som ofta oseriösa leverantörer erbjuder via internet eller i olika reklamblad och tidningsannonser.

– Ett av preparaten skulle innehålla vanligt penicillin men det innehöll ganska exakt hälften av vad det skulle innehålla. Då får man naturligtvis en dålig effekt mot den infektion man har. Dessutom ökar man risken för att det uppstår motståndskraftiga bakterier, säger Björn Beerman.

Eksempreparat direkt farligt
Andra preparat som lanseras som naturmedicin mot eksem har visat sig vara direkt farliga.

– Det finns ganska många mammor som inte vill ge ens den milda hydrokortisonsalvan till sina barn mot eksem för att de är rädda för att det är kortison. Men så har de köpt det här preparatet. Vi har gjort analyser på några av preparaten och funnit att en del av dem har innehållit så starka kortisonpreparat att de inte får användas i ens läkemedel, beroende på risk för hudskador.

– Det är väldigt cyniskt. Man lurar aktsamma mammor att använda preparat som är mycket värre än dem de undviker, säger professor Björn Beerman vid Läkemedelsverket.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".