Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fyraåring förgiftad av köttfärs

Publicerat onsdag 15 mars 2006 kl 12.00
E-kolibakterier i köttfärs har hittats i Norge.

Från Norge rapporteras allvarliga fall av barn som smittats svårt av förgiftad köttfärs. En fyraårig pojke har avlidit av njursvikt och myndigheterna avråder nu från att äta köttfärs. Det handlar om en farlig kolibakterievariant.

En avliden fyraårig pojke, nio andra barn med den allvarliga njursjukdomen hemolytisk-uremisk syndrom. Det är bilden för ögonblicket i Norge, där rådet är att inte äta köttfärs man är minsta osäker på.

E-kolibakterie
I samtliga sjukdomsfall handlar det om beröring med köttfärs som varit smittat av den farliga e-koli-bakterievarianten 0103 och kanske rent av en ny variant av bakterien. Provtagningarna är ännu inte helt klara.

Norska folkhälsoinstitutet arbetar för högtryck för att spåra smittkällan eller smittkällorna. Lantbrukskooperationens slakteriföretag Gilde står i centrum för uppmärksamheten och har dragit tillbaka 65 ton stort parti köttfärs som bland annat sålts i Liedls butiker i Norge.

”Upphettning dödar bakterier”
Mattillsynet – den norska motsvarigheten till Livsmedelsverket – arbetar som bäst på en lista över alla de produkter som kan tänkas innehålla köttfärs från Gilde. Myndigheten har idag också fått viss kritik för att den på uttrycklig förfrågan från delar av köttförädlingsindustrin, nöjt sig med att svara att bara köttfärsen hettas upp ordentligt är det ingen fara.

Sten Ivar Ormsaetrö, på Mattillsynet sade så här i norsk radio:

– Vi visste ju att kunde finnas en risk att detta kött var smittat av e-kolibakterier, men en rimligt bra värmebehandling oskadliggör dessa produkter så att de blir ofarliga.

Trots livsmedelsmyndighetens råd tyder tecknen på att åtminstone ett av de insjuknade barnen fått i sig den farliga kolibakterien genom att ha ätit en industriellt tillverkad pannbiff.

Enskilda producenter kan alltså ha slarvat, trots föreskrifterna.

Bengt Lindroth, SR:s Nordenkorrespondent
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".