Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige ansvarigt för FN-styrka

Publicerat onsdag 15 mars 2006 kl 12.35

På onsdagsmorgonen tog Sverige över ledningen för den regionala FN-styrkan ISAF i Mazar-i-Sharif i Afghanistan från Storbritannien. Sverige har nu ansvaret för säkerhet och återuppbyggnad i fyra afghanska provinser.

I november dödades två svenska soldater i ett attentat mot FN-styrkan. Och säkerhetsläget är fortfarande instabilt, men kontakterna med lokalbefolkningen är över lag mycket goda, säger överstelöjtnant Mattias Ardin som just har återvänt från Mazar-i-Sharif.

– I de allra flesta fall är det positivt, folk är glada att vi är där. Vi ska komma ihåg att Afghanistan är ett land och ett folk som har lidit av krig i tiotals år. De allra flesta är krigströtta, vill ha fred och säkerhet, så de allra flesta är jättepositiva att vi finns där, säger han.

Man läser om överfall, är det farligt där?

– Ja, det är farligt att vara i Afghanistan. Ska man åka dit så bör man fundera på vad man ger sig in på. Men jag skulle inte vilja betrakta det som ohanterligt farligt. Med rätt taktik, rätt uppträdande, så kan man begränsa riskerna, men det är farligt att vara i Afghanistan.

Förbättrat skydd
Det är fortfarande oklart vilka som låg bakom sprängattentatet i slutet av november som dödade två svenska soldater utanför Mazar-i-Sharif. Sedan dess har styrkan fått förbättrat skydd i form av fler splitterskyddade fordon.

Framför allt så är styrkan i dag mycket noggrann vart den åker och när den gör det. Fortfarande gäller att det är meningen att skapa goda relationer till den afghanska allmänheten och det innebär en avvägning mellan säkerhet för soldaterna och att samtidigt inte uppträda för tungt beväpnad.

Ökad säkerhet
Det Sverige nu tar ledningen över är en säkerhets- och återuppbyggnadsstyrka. 225 soldater och officerare ska täcka ett område på över 100 000 kvadratkilometer, det motsvarar en fjärdedel av Sverige.

Uppgiften är att hjälpa till att Afghanistan ska kunna bli ett stabilt och säkert samhälle, säger general Jan Jonsson som leder den svenska utlandsstyrkan.

– Vi deltar ju inte i någon form av militärt angrepp eller ockupation eller så, utan vår uppgift är begränsad till att hantera säkerhetsfrågorna, så att vi därigenom ger möjlighet för andra, som kan bygga det här samhället, att göra det på ett effektivt sätt.

– Vår ambition är att det här ska gå så fort som möjligt, så att vi kan minska vårt styrkebidrag för det finns så många andra konflikter i världen som kräver det inte internationella samfundets uppmärksamhet, säger general Jan Jonsson.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".