Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Långt kvar till målet om plusjobben

Publicerat onsdag 15 mars 2006 kl 12.30

Det är långt kvar till målet om 15 000 plusjobb. Idag har 3 130 personer börjat på sina plusjobb. Jobben ska ge dem som varit arbetslösa i minst två år bättre chans till ett ordinarie jobb senare. Bo Bylund, chef för Arbetsmarkandsstyrelsen, Ams, håller med om att det går trögt.

– Ska jag vara ärlig så är det naturligtvis så att vi hade hoppats att det skulle vara fler igång nu. Men samtidigt har det bedrivits ett väldigt bra och genuint förberedelsearbete och vi ser nu att takten i anställningarna i kommuner, landsting och stat ökar. Vi får vara nöjda med att vi ändå har över 3 000 nu, och gör allt för att kunna ge flera chansen så fort som möjligt.

Det är ju ändå ganska långt kvar till 15 000 i snitt för hela året?

– Det är långt kvar, ja. Därför gäller det att vi jobbar oerhört målinriktat med detta. Vi gör vårt bästa nu för att ge så många som möjligt chansen så fort som möjligt, säger Bo Bylund.

De flesta som idag har fått plusjobb har det hos kommunerna. Hos de olika myndigheterna går det trögt.

De som kan söka är de som varit arbetslösa i minst två år. Tvärt emot vad många kanske tror är de flesta under 45 år och de flesta är män.

Tror på plusjobb i skolan
Kristina E Andréasson, chef för Arbetsförmedlingen i Järfälla och Upplands Bro, tror att många plusjobbare har chans till ett ordinarie jobb sedan.

– Det beror ju lite på hur kommunens ekonomi kommer att se ut framåt. I Järfälla kommun är man i bra ekonomisk balans. Fortsätter det, då tror jag att man satsar på de här specialuppdragen, för det behövs så väl för de här personerna för att kunna gå vidare på det, speciellt i skolan. I skolan tror jag på det, säger Kristina E Andréasson.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".