Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturkrönikan 19 mars

Publicerat onsdag 15 mars 2006 kl 15.44

2006 har av regeringen utsetts till mångkulturåret. Diverse aktiviteter ska öka vår förståelse av bland annat de kulturskillnader som blivit så brännbara mellan den muslimska världen och den USA-dominerade västvärlden.

Förargligt nog tvingas exempelvis Världskulturmuseet till besparingar just under mångkulturåret. Och i en tidningsenkät bland kulturinstitutioner märks en skepsis inför kampanjår av detta slag: trycket på politiskt korrekta inslag på exempelvis teaterscener krockar med teaterledningarnas frihet och oberoende.

Men hur mycket mångkultur är att vänta 2006 i det helt dominerande svenska kulturutbudet - det på tv och bio? I Läsarnas DN nyligen tas frågan upp av insändarskribenterna Lars-Göran Hedén och Solveig Johansson.

Skribenterna har läst bland annat Sveriges Televisions strategidokument för 2006 - med formuleringar om bland annat mångsidig kultur. Och har sen studerat den faktiska kulturmångfalden under en februariperiod i år för tv-dominanterna SVT och TV 4.

Medan i SVT hälften av periodens långfilmer var från USA härrörde ingen enda film från Central och Östeuropa, Asien, Afrika, Australien eller Syd- och Mellanamerika. Bland SVT:s 32 serieavsnitt var 24 stycken, mer än två tredjedelar, från USA eller Sverige. TV 4 sände åtta långfilmer under perioden, samtliga från USA. 81 serieavsnitt sändes, 59 från USA. SVT och TV 4 tillsammans sänder filmer och serier under perioden som till 92 procent var från USA, Storbritannien och Sverige, finner skribenterna. Som i DN skriver :

” TV har matat oss med filmer och serier från samma kulturområde i 50 års tid. Men sen TV introducerades i Sverige har världen förändrats - kanske mer än under något annat halvsekel. SvT och TV 4 bör ge oss möjlighet att identifiera oss med människor från andra delar av världen som lever på annat sätt än vi och våra nära kulturgrannar. SVT:s kulturroll är så central att ett mångkulturår taget på allvar måste speglas i mer än i nyheter och reportage. Idag matar oss SvT med allt annat än mångkultur”, sammanfattar skribenterna.

Det kan tilläggas att mångkultur speglas ännu mindre i övriga svenska tv-kanaler där USA-dominansen är ännu större. På biorepertoaren har de senaste decennierna 80-90 procent av utbudet varit anglosaxisk eller svensk film. I video/dvd-butikerna i landet går i många fall inte att uppbringa film med ursprung utanför USA-Sverige-Västeuropa.

Mångkulturinslaget i det svenska samhället - liksom globaliseringen av informationssamhället - har på 20 år tagit ett jättekliv. Men mångfalden i tv-fiktionen och på bio har överlag inte förändrats utan till och med minskat genom fler USA-dominerade distributionsvägar. En titt i mediestatistik från 80- och 90-talens slut visar anglosaxisk fiktionsdominans på 86 procent eller mer. Huvudförändringen efter millennieskiftet tycks vara ett ökat svenskt utbud. SVT:s programdirektör Leif Jacobsson hävdar dock att SvT för sin del minskat den ensidiga angloamerikanismen.

I mångkulturdebatten har hävdats att växande islamofobi kanske bäst skulle mötas med sådant som välgjorda globalt tv-sända familjekomedier inifrån den muslimska världen. Med vanliga muslimer som är vare sig terrorister, fundamentalister eller kvinnoföraktande hedersmördare.

Ett helt annat och ironiskt fenomen i mångkulturårets inledning är den enorma nationalismen efter de svenska OS-gulden.

Etnologen Billy Ehn skriver om svensk OS-chauvinism i en bok: plötsligt är Du gamla, du fria och blågula fanor lika självklara som tal om nationalbragd, -hjältar, -triumfer och -stordåd. Gärna med kungen i nationalyrans centrum.

Ja - var finns det mångkulturella medvetandet mitt i de glödande patriotiska blågula vrålen? undrar kulturkrönikören och sätter punkt.

Johannes Ekman
johannes.ekman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".