Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

De borgerliga vill ha ny utnämningspolitik

Publicerat onsdag 15 mars 2006 kl 16.25

Den borgerliga alliansen vill ändra systemet med hur generaldirektörer i statliga verk och myndigheter utses. Bland annat vill de att tjänsterna ska annonseras öppet och att en chefskandidat ska kunna frågas ut av riksdagen.

– Det handlar om trovärdigheten för myndigheterna och för politiken i Sverige. Jag upplever en väldig förtroendekris och att hela den nuvarande socialdemokratiska utnämningspolitiken har förgiftat det politiska systemet, säger Tobias Krantz, folkpartiets representant i alliansens utnämningspolitiska grupp.

Den socialdemokratiska utnämningspolitiken har länge varit en nagel i ögat på de borgerliga partierna som anser att regeringen utnyttjat systemet för att utnämna sina kompisar.

Det har lett till att det idag sitter orimligt många socialdemokrater på ledande poster inom den svenska statsförvaltningen.

Föreslår förändringar
Om det blir regeringsskifte i höst, så vill den borgerliga alliansen genomföra en rad förändringar: en tjänst ska alltid utannonseras, det ska finnas tydliga krav om vilka meriter som krävs och när en chefskandidat har vaskats fram, så ska han eller hon kunna frågas ut av riksdagen.

– Om det under en utfrågning visar sig att en person inte är lämplig för ett visst jobb, så är det klart att det har en hämmande effekt för regeringen. Det här tror jag kommer ha en starkt preventiv effekt när det gäller att bedriva svågerpolitik och kompisutnämningar, säger Tobias Krantz.

”Besvärligt”
Men kommun- och finansmarknadsminster Sven-Erik Österberg anser att den tanken är absurd och att ett sånt förfarande bara skulle leda till ytterligare politisering av utnämningarna.

– Det finns ju precis samma konfrontationer mellan partier i ett riksdagsutskott, så det är ju en process som dessutom skulle vara oerhört besvärlig och besvärande för dem som skulle vara inblandade i det, säger han.

Alliansens krav på ökad öppenhet riskerar bara att leda till färre sökande, tror Sven-Erik Österberg.

– Risken är, det ser vi med en viss erfarenhet från Norge, som har en öppnare process, att man har svårt att få dem som man skulle vilja ha, de ställer sig inte till förfogande för man vill inte blotta sig att man söker ett annat jobb, säger han.

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".