Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Biskoparna går vidare i ärkebiskopsvalet

Publicerat onsdag 15 mars 2006 kl 16.45
Två kandidater återstår.

Ingen ärkebiskopskandidat fick egen majoritet i den första omgången i valet. Biskoparna Anders Wejryd och Ragnar Persenius fick flest röster och går därmed vidare till en avgörande valomgång. Den enda kvinnan bland kandidaterna, Anna Karin Hammar, tycker att valresultatet visar att det behövs fler kvinnliga biskopar.

– Hade jag varit biskop, då tror jag att jag hade haft en rejäl chans. Jag tror faktiskt det är viktigare än både kön och sexuell inriktning. Det gäller för nomineringsgrupperna att se till att det kommer många kvinnor som biskopar i framtiden, säger Anna Karin Hammar.

Onsdagens ärkebiskopsval skiljer sig från alla tidigare val, genom att det inte bara är Uppsala stift som väljer ärkebiskop utan 790 personer från Svenska kyrkan runtom i hela landet.

Traditionen lever
Ändå följer valet traditionen genom att ingen fick egen majoritet i den första valomgången och att det avgörande valet den 30 mars står mellan de två kandidaterna som är biskopar.

Anders Wejryd från Växjö och Ragnar Persenius från Uppsala fick betydligt fler röster än de tre andra kandidaterna.

Oloph Bexell, som är professor i kyrkovetenskap vid Uppsala universitet, tycker att de båda biskoparna har ungefär samma profil och lika mycket erfarenhet, men kanske kan Wejryds internationella inriktning har lett till att han fick flest röster,

– Anders Wejryd är ju internationellt engagerad i Lutherska världsförbundet och Kyrkornas världsråd och han är ju en internationell kyrkoman på det viset. Ragnar Persenius har ju varit engagerad i den svenska ekumeniken i officiella samtal med både metodister och romerska katoliker och så vidare, säger Oloph Bexell.

Medlemstapp viktigt
Att kyrkan tappar medlemmar, omkring 600 000 på 10 år, kommer att bli en viktig fråga för den nye ärkebiskopen, tror Oloph Bexell. Inte minst för att det hänger så tätt samman med ekonomin och därmed verksamheten. Det är också något som Anders Wejryd betonar.

– Jag vill fortsätta den här processen att tydliggöra för oss själva att kyrkan hänger på vårt engagemang i hög grad. Det är inte någonting som finns där av sig självt, säger Anders Wejryd.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

i samarbete med
SR Kronoberg och SR Uppland

Valresultatet

Anders Wejryd, biskop i Växjö; 44,59 %

Ragnar Persenius, biskop i Uppsala; 30,82 %

Thomas Söderberg, kyrkoherde i Dalarna; 9,84 %

Anna-Karin Hammar, stiftsadjunkt; 9,18 %

Carl-Erik Sahlberg, komminister i Stockholm; 5,57 %

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".