Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Paterson får Astrid Lindgrenpriset

Publicerat onsdag 15 mars 2006 kl 16.45
Katherine Paterson.

2006 års pristagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne blir den amerikanska författaren Katherine Paterson. Priset offentliggjordes på Astrid Lindgren-gården i Vimmerby på onsdagen.

I prismotiveringen sägs att Katherine Paterson ”är en lysande psykolog, som kryper under huden på de unga utsatta människor hon skapar, vare sig hon rör sig i historiska och exotiska miljöer eller i dagens bistra amerikanska verklighet. Med säker estetisk känsla undviker hon enkla lösningar och utvecklar i stället sina huvudpersoners inneboende styrka och livsmod.”

Pristagaren själv var överlyckling för priset på fem miljoner kronor.

– Det var ett underbart sätt att bli väckt på. Det var svårt att tro att det var sant.

Katherine Paterson som väcktes av juryn med beskedet hade svårt att tro att det verkligen var sant. Själv har hon läst många av Astrid LIndgrens böcker och är mycket stolt över priset..

Missionärsdotter
74-åriga Katherine Paterson är född i Kina av amerikanska missionärer opch utbildade sig själv till missionär innan hon så småningom ganska sent blev författare, men erfarenheterna från den ganska udda barndoemn har hon tagit med sig in i litteraturen.

Mats Berggren som sitter i juryn menar att det handlar om barnets perspektiv hela tiden.

– Framför allt är det hennes psykologiska djup. Hon skildrar ofta 10-11-åringar och hon kommer verkligen ihåg hur det var att vara ett udda barn.

Vad är det då som är så Astrid Lindgren över henne?

– Det är den totala lojaliteten med barnen, säger Mats Berggren.

Ämnena är ofta svåra som död eller svek och böckerna vänder sig kanske mest till ungdomar. Elva titlar finns översatta till svenska.

På biblioteket i Vimmerby plockade man snabbt fram alla böckerna berättar barnbibliotekarien Inger Adolfsson. 

– Det var ett tag sedan de lånades ut. Hon var nog som mest populär på 80-talet men får nog en renässans nu. Böckerna blir säkert utlånade innan dagen är slut. 

Historisk miljö
Paterson har gjort både bilderböcker och småbarnsböcker, ofta med saga och myt som bas. Störst uppmärksamhet har dock hennes ungdomsromaner väckt. De utspelar sig ofta i historisk miljö med Japan, Kina eller USA som bakgrund, men även i dagens amerikanska samhälle.

I hennes böcker behandlas viktiga och stundtals tunga ämnen som trasiga familjer och utsatta barn. 

Patersons verk har översatts till flera språk som finska, franska, holländska, italienska, portugisiska, spanska, svenska, tyska och ungerska.

Många nominerade
137 personer hade nominerats till årets pris.

Sveriges regering instiftade 2002 priset för att hedra Astrid Lindgrens minne och främja barn- och ungdomslitteraturen i världen. Priset ska också stärka barns rättigheter på global nivå.

Prissumman på fem miljoner kronor och är därmed världens största internationella barn- och ungdomslitteraturpris och det näst största litteraturpriset i världen.

Författare, illustratörer, berättare eller läsfrämjande arbete kan belönas. Hela konstnärskap belönas, inte enskilda verk. Endast nu levande personer kan få priset. Verken ska ”präglas av den djupt humanistiska anda som förknippas med Astrid Lindgren”.

Pristagare utses av en jury som tar emot nomineringar från utsedda instanser i hela världen. Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne administreras av Statens kulturråd.

Tidigare pristagare

2005
Den brittiske författaren Philip Pullman och den japanske illustratören Ryoji Arai.

2004
Den brasilianska författaren Lygia Bojunga.

2003
Författarna Christine Nöstlinger, Österrike, och Maurice Sendak, USA.

Daniel Rundqvist daniel.rundqvist@sr.se 
Elin Claeson, Kulturnytt elin.claeson@sr.se
Jörgen I Eriksson jorgeni.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".