Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Barn som ser familjevåld är brottsoffer"

Publicerat torsdag 16 mars 2006 kl 05.23
Den som ser våld kan också vara brottsoffer.

Idag, torsdag, lägger regeringen fram ett lagförslag inför riksdagen som innebär att barn som tvingas bevittna våld inom familjen ska betraktas som brottsoffer. I slutet av förra året fastställde Högsta domstolen att barn som tvingats se på när pappan misshandlade mamman inte är att betrakta som ett brottsoffer.

– Vi avvaktade HD:s dom och vi anser alltså att utöver att man ska betraktas som brottsoffer ska man också ha rätt till en brottsskadeersättning från staten.

– Jag tycker inte att det är bra att man ska behöva processa mot till exempel sin pappa utan det är mycket bättre att man direkt kan få en ersättning från staten när man har utsatts för detta. Det är den andra viktiga delen i det här förslaget, säger justitieminister Thomas Bodström.

Rör tiotusentals barn
Uppgifter om exakt hur många barn som tvingas leva i en miljö där närstående misshandlar varandra finns inte. Men Rädda barnen gjorde en uppskattning för några år sedan och kom fram till att det var mellan 100 000 och 200 000 barn som upplever våld i familjen.

Just dessa barns situation i har många gånger glömts bort helt, menar Thomas Bodström.

– Många gånger märks inte reaktionerna på de här barnen till en början. De tar på sig ett stort ansvar och det är först efter en ordentlig kontakt med dem som man förstår vilken enorm skada de har med sig. Vi vet att en del av dem tar med sig skadan för resten av livet. Någon ska de identifiera sig med, antingen pappan som slår eller mamman som blir slagen. Det är ju naturligtvis skadligt i båda fallen, säger han.

Psykiska skador
I en forskningsrapport som gjordes i Göteborg för ett par år sedan konstaterades det att de här barnen själva får svåra psykiska skador.

De vanligaste symptomen är mardrömmar, man är rädd, tappar lusten att leka och drar sig undan sina vänner. Men reaktionerna kan också vara att man lätt blir arg och gärna själv vill se på våld, samt bråkar mycket med andra.

Den nya lagen kommer att sätta press på de sociala myndigheterna att ge dessa barn allt stöd de behöver och som de nu får rätt till i och med att de ska betraktas som ett brottsoffer.

Ska få stöd och hjälp
– Det är en viktig del i detta och det tydliggör vi noggrant att de inte bara ska kallas brottsoffer utan de ska verkligen ha rätt att få all den hjälp och stöd som brottsoffer har rätt till, säger justitieministern.

Den borgerliga alliansens rättsgrupp föreslog helt nyligen också att barn i den här situationen ska vara brottsoffer.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".