Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Avståndet till brevlådan ska utredas

Publicerat torsdag 16 mars 2006 kl 06.08
Hur långt ska man ha till brevlådan?

Många boende på landsbygden har idag långt till sin brevlåda. Efter många protester kommer därför regeringen idag, torsdag, att ge Post- och Telestyrelsen i uppdrag att utreda vad som är ett rimligt avstånd.

Ingrid Häll utanför småländska Ingatorp har i alla år, fram tills helt nyligen, tvingats åka totalt sex kilometer varje dag för att hämta sin post.

– Jag har gjort det hela min livstid. På sommaren fick man ju cykla för att hämta posten och åka spark på vintern. Ibland använde de häst om det var dåligt väglag, säger hon.

Över 80 år
Sedan Ingrid Häll av en slump upptäckte en regel som säger att den som är över 80 år har rätt att få sin post ända hem, kan hon nu hämta tidning och brev precis utanför huset.

Trots att både hon och grannar i åratal legat på har Posten hela tiden tidigare hävdat att det bor för få människor längs den lilla slingrande grusvägen. Men nu efter 83 år fyllda fick Ingrid Häll den service hon drömt om.

– Det var ju väldigt roligt att just gå ut och hämta posten. Det var fantastiskt att kunna hämta posten en viss tid varje dag i brevlådan. En fantastisk känsla, säger hon.

Vad tycker du om att det ska vara så svårt att få posten hem när man bor långt ute på landet?

– Jag tycker inte om det. Jag tycker att det är väldigt orättvist.

Samling brevlådor
De allmänna råd som Post- och Telestyrelsen i dag har säger att den som bor mindre än 200 meter in på en sidoväg får hämta posten ute på huvudvägen vid en samling av brevlådor.

Det måste också vara minst två bostäder eller företag per kilometer för att brevbäraren ska åka in på sidovägen. Men hur reglerna ska tillämpas kan idag variera över landet. Landsbygdsboende har också protesterat mot vad man menar är hårdare bedömningar från Posten.

Därför ska frågan om vad som är rimligt avstånd med tanke på service och kostnader, nu utredas ordentligt av Post- och Telestyrelsen.

40 år gammal lagstiftning
– I dag lutar sig Post- och Telestyrelsen mot en lagstiftning och tolkning som är sedan 1960-talet och det är klart att det har hänt mycket i Sverige sedan dess. Det gäller inte minst när vi tittar på var vi bor i dag.

– Jag tycker att det finns många skäl till att sätta ner foten och verkligen bestämma oss för vad som är ett rimligt avstånd till brevlådan och hur mycket vi är beredda att betala för att hålla ihop vårt stora land geografiskt, säger infrastrukturminister Ulrica Messing.

Kommer detta att betyda att det finns ett antal svenskar som får närmare till sin brevlåda?

– Det utgår jag ifrån.

Är detta verkligen en samhällsangelägenhet? Ska detta inte regleras ändå?

– Jo, men det är viktigt att vi har en lagstiftning som talar om vad vi har för krav på den nationella servicen därför att Posten är en viktig del av vår service, säger Ulrica Messing.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".