Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt leva upp till vårdgaranti

Publicerat torsdag 16 mars 2006 kl 12.00
Väntan på operation kan vara lång.

Fem månader har gått sedan den svenska vårdgarantin började gälla. Enligt Sveriges kommuner och landsting har den inneburit att vårdköerna kortats, men fortfarande väntar var tredje patient på vård längre tid än garantitiden tre månader.

– Det visar ju att den här förändringen inte är fullt genomförd än. Även om det går åt rätt håll. Det säger Johan Calltorp som är projektledare för vårdgarantin på Sveriges kommuner och landsting:

Varför har ni inte lyckats bättre hittills?

– Det är en väldigt stor förändring, där sjukvården ska förändra sig mentalt, tankemässigt. Vi behöver inte ha köerna, men många har inrättat sig efter köerna, de har blivit en del i vårdens kultur.

Rätt till behandling inom tre månader
Vårdgarantin började gälla den 1 november 2005 och innebär att en patient har rätt att få behandling inom tre månader efter att beslut har fattats.

Den som söker vård har också rätt att få träffa en läkare på vårdcentralen inom sju dagar. Men trots att vårdköerna kortats inom bland annat områdena gynekologi, ortopedi, ögon- och öron-näsa-hals måste fortfarande var tredje patient vänta längre än tre månader på behandling.

Stora skillnader
Det är också stora skillnader i olika delar av landet. Medan exempelvis sjukhuset i Hässleholm klarar att ge alla patienter en höftledsoperation inom garantitiden, måste nio patienter av tio i Linköping vänta längre än tre månader på samma operation.

Att det ser så olika ut i landet är ett problem, tycker Johan Calltorp, som ändå tror att garantin är möjlig att uppfylla.

– Ja, det tror jag, men det gäller också en uthållighet, kortsiktigt kan man kapa köer och förändra ganska mycket, säger han.

– Men det gäller ju också att långsiktigt lägga om arbetssättet så att man kommer fram till det vi kallar den köfria sjukvården, nämligen att man beslutar om en behandling och sedan ska patienten helst få en tid inbokad när behandlingen ska ske och den ska då ske inom kanske tre månader.

Hur lång tid kommer det att ta innan den svenska vårdgarantin fungerar?

– Ja, de flesta landsting säger ju att under loppet av det här året 2006, så kommer man att klara det allra mesta av sina köer, säger Johan Calltorp.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".