Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt uppror hotar i Ecuador

Publicerat torsdag 16 mars 2006 kl 12.45
Vägarna blockeras i protest mot förhandlingarna om ett frihandelsavtal med USA.

Ecuador kan vara på väg mot ett nytt uppror. Sen i måndags blockerar landets indianer så gott som alla vägar i landet. Ingenting tyder på att någon slags förhandlingslösning är inom räckhåll.

Det är två krav som ligger bakom den nationella indianorganisationen CONAIE:s massiva mobiliseringar: Att förhandlingarna om ett frihandelsavtal med USA avbryts och att det amerikanska oljebolaget Oxy kastas ut ur landet.

Regeringen har meddelat att bägge kraven är omöjliga att tillmötesgå, vilket har fått CONAIE att kräva president Alfredo Palacios avgång och att en konstituerande församling inkallas.

Mönstret går igen
Det var bara ett år sen som den förre presidenten Lucio Gutierrez drevs bort av en liknande mobilisering och Palacio, som då var vicepresident, tillträdde.

Och bara några år tidigare hade Lucio Gutierrez som ung överste, i allians med just CONAIE, drivit bort en annan president.

Bättrar på självförtroendet
De framgångsrika upproren har ökat självkänslan inom de sociala rörelserna, men har samtidigt bidragit till att deras krav blivit allt mer övergripande och också abstrakta.

Motståndet mot ett frihandelsavtal med USA är ett sådant krav. I många länder hålls det fram som ett hot mot det egna landets ekonomi.

CONAIE, till exempel, hävdar att de ecuadorianska småbönderna kommer att ruineras om ett frihandelsavtal kommer till stånd. Andra hävdar motsatsen; att ett frihandelsavtal vore deras räddning.

Andra kom överens
Men trots motståndet har förhandlingarna om bilaterala frihandelsavtal fortsatt, och nyligen slutförde Ecuadors grannar, Peru och Colombia, sina förhandlingar med USA.

Men i Ecuador är alltså motståndet så starkt att det kan tvinga presidenten att avgå.

Ecuador är ett land med enorma sociala problem och stora motsättningar, men att den främsta drivkraften för mobiliseringarna nu, liksom tidigare, i grunden är en hypotes om hur det kan komma att bli gör det nästan omöjligt att hitta en lösning.

Att ännu en gång driva bort en president kan kanske ge en känsla av makt, men någon lösning är det är knappast.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".