Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

HD avgör viktigt mål om vårdmisstag

Publicerat torsdag 16 mars 2006 kl 16.00

För fyra år sedan gav en sjuksköterska från Kalmar fel dos medicin till ett spädbarn. Barnet dog. På torsdagen tog Högsta domstolen upp målet, men att fallet prövas som ett brottmål gynnar inte patientsäkerheten, anser Vårdförbundet.

Fel som begås inom vården ska granskas av Socialstyrelsen och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, som arbetar förebyggande, så att risken för misstag minskar, säger Ann-Sofie Togner på Vårdförbundet.

– På det viset kan man förbättra hälso- och sjukvården och stärka patientsäkerheten. När en individ blir dömd, då blir du dömd för brottet, och så sker det inte mer. Socialstyrelsens arbete läggs åt sidan eftersom den här vägen är vald, säger Ann-Sofie Togner.

Som det ser ut idag kan ett fall inte prövas parallellt i både domstol och ansvarsnämnd.

Tio gånger för stark dos
Sjuksköterskan på Kalmar lasarett var erfaren. Men hon gjorde ett allvarligt misstag och gav den tre månader gamla flickan en tio gånger för stark dos av en kramplösande medicin. Flickan förgiftades av medicinen och dog.

Enligt sjuksköterskans försvarare var det sjukhusets rutiner som brast. Det fanns utrymme för feltolkningar och därför är det fel att en enskild sjuksköterska döms.

Men det var ändå sköterskan som gjorde misstaget och en åklagare i Kalmar ansåg sig skyldig att väcka åtal för det. Det tycker överåklagare Nils Rekke hos riksåklagaren var helt rätt.

– Det system vi har ser ut som det gör. Utgångspunkten är att vi har ett straffrättsligt system som gäller för alla, säger Nils Rekke.

Risk att misstag döljs
Om sjuksköterskan nu döms även i Högsta domstolen är det enligt Vårdförbundet stor risk att personal inom vården inte längre kommer att våga anmäla sina misstag trots att de är skyldiga att göra det.

– Det är en obehaglig situation att hamna i, en straffrättslig domstol. En upplevelse kring att man har gjort en kriminell handling smyger sig in, säger Ann-Sofie Togner.

Överåklagare Nils Rekke kan hålla med om att dagens system kanske borde ändras.

– Jag kan i och för sig kanske tycka att man borde se över ansvarssystemet och kanske noggrannare reglera vilka fall som ska anmälas till åklagare och vilka som inte ska göra det. Kanske skulle det vara bra att man fick en mer enhetlig praxis än hur det ser ut idag, säger Nils Rekke.

Högsta domstolens beslut väntas inom några veckor.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".