Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Invandrare döms hårdare än svenskfödda

Publicerat torsdag 16 mars 2006 kl 16.04
Alla är inte lika för lagen.

Personer med invandrarbakgrund döms ofta hårdare än svenskar för samma typ av brott. Det visar rapporten ”Är rättvisan rättvis” som presenterades på torsdagen. Det börjar redan när en person grips misstänkt för brott, enligt rapporten.
 

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi och redaktör för rapporten, menar att stereotypa föreställningar om invandrare och hur man ska uppträda inom rättsväsendet leder till att det inte råder någon likhet inför lagen.

Det börjar redan när en person grips misstänkt för brott.

– Det är i början av rättskedjan, när polisen griper in och sedan i utredningarna där det finns utrymme för att göra olika bedömningar. I slutet av systemet, när själva domen fastställs, är det tydligen så att man är mer benägen att döma invandrade personer hårdare, i synnerhet utomeuropeiska invandrare, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Stort urval
I rapporten ”Är rättvisan rättvis” har forskarna bland annat gått igenom de över 300 000 personer som misstänktes för brott under 2003 och de 50 000 domar som föll.

När det gäller förundersökningar lades de oftare ned i de fall där den misstänkte kom från ett utomeuropeiskt land, än när han eller hon hade svensk bakgrund.

Men när det gäller straff visar statistiken att den med invandrarbakgrund dömdes hårdare än svenskar för likartade brott. Ju grövre brottet var desto hårdare blev också straffet för den med invandrarbakgrund.

Inte lika inför lagen
Någon likhet inför lagen finns det inte idag, enligt rapportförfattarna, men att det skulle bero på medveten diskriminering tror de inte. Snarare beror det på okunskap och att domstolarna har mindre förståelse och förtroende för åtalade med invandrarbakgrund.

Det är en uppfattning som delas av försvarsadvokaten Johan Eriksson i Stockholm.

– Det krävs mer för att man ska tro på en person med som inte kommer från vårt land när de berättar saker i domstol. de har lite svårare att försvara sig, enligt min uppfattning. Man uttrycker sig på ett annat sätt och man kanske är lite omständigare. Allt tillsammans gör att domstolarna tror lite mindre på den som är invandrare än den som är svensk, säger Johan Eriksson.

Jerzy Sarneci är inte förvånad över de resultat som forskarna kommit fram till.

– Det märkliga är att vi inte har diskuterat och forskat på det förut i Sverige. Det är märkligt att vi inbillar oss att saker som gäller för andra demokratier inte gäller för oss, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi och redaktör för rapporten ”Är rättvisan rättvis”.

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".