Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler bränslen blir miljöklass 1

Publicerat torsdag 16 mars 2006 kl 16.45

Alternativa drivmedel kommer nu att för första gången kunna klassas i miljöklass 1 och därmed få skattemässiga fördelar. Det blir bland annat tillåtet med en högre inblandning av rapsbaserat drivmedel i diesel, enligt en regeringsproposition.

– Det här kommer att innebära att alla alternativa bränslen kan bli klassade i miljöklass 1. Den möjligheten har inte funnits idag. Det innebär också att alla miljöbränslen får en skattenedsättning, som vi vill att de ska ha för att de ska användas mer och för att vi vill främja teknikutveckling och lansering av nya typer av miljöbränslen, säger miljöminister Lena Sommestad.

Den producent som vill få ett alternativbränsle klassat i miljöklass 1 måste ansöka hos Vägverket, som avgör om bränslet uppfyller kraven.

Målet är minskade utsläpp
Avsikten är att bränslet ska ge mindre koldioxidutsläpp och även innebära minskade utsläpp av andra föroreningar jämfört med konventionell diesel och bensin.

– Där vi tror att det här kommer att få störst betydelse, det gäller dieselbränslen, alltså möjligheten att minska utsläppen i godssektorn framför allt. Där finns idag ett antal syntetiska dieselbränslen, till exempel, som nu kan bli klassade i miljöklass 1, säger Lena Sommestad.

Det som nu är aktuellt är framför allt inblandning med upp till fem procent av rapsbaserat bränsle i diesel. Bland alternativen florerar en rad mystiska namn som FAME, RME, DME, Fischer Tropsch med flera.

Framtiden viktigast
Hur miljövänligt bränslet är beror på hur det framställs. Syntetisk diesel framställs ofta ur naturgas, som ju också är ett fossilt bränsle, liksom olja, men man kan också använda skogsråvara.

– Man förgasar trä. Där pågår väldigt spännande experiment nu. Det är väl det vi ser som den viktiga framtidslinjen i det här. Vi tittar ju ofta på livscykeln och ser om man vinner något, säger Lena Sommestad.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".