Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kärnkraftsindustrin räknar med uppsving

Publicerat fredag 17 mars 2006 kl 07.00
Forsmarks kärnkraftverk.

Trots avvecklingen av kärnkraftverket Barsebäck, har kärnkraftindustrin i Sverige medvind. Företaget Westinghouse i Västerås, tidigare ABB Atom, räknar med att kärnkraften i Sverige, liksom i många andra länder, står inför en kraftig utbyggnad.

– Det har varit ett stort antal positiva tecken nyligen. Det finns ett stort intresse för kärnkraft och utbyggnaden av den över hela världen och det är säkerställandet av tillgången på elektricitet som naturligtvis driver de här frågorna, säger Per Brunzell som är ansvarig för Norden inom Westinghouse.

Hur ser orderböckerna ut?

– De är välfyllda. Det går väldigt bra, vi har faktiskt ökat leveranserna kraftigt i den svenska bränslefabriken här i Västerås och vi har nyligen tecknat stora order på svenska marknaden för modernisering och effekthöjningar på befintliga kärnkraftverk.

Snabb expansion
Westingshouse säljer kärnbränsle och underhåller kärnkraftverk i bland annat Sverige och Finland och företaget expanderas snabbt just nu. Vid Westingshouse i Sverige arbetar runt 800 personer, 60 av dem nyanställdes förra året och i år beräknas lika många till behövas.

Bakom det här ligger framför allt det omfattande moderniseringsprogram som pågår bland de svenska kärnkraftverken, där livslängden ska ökas liksom effekten för att kompensera för bortfallet från det nedlagda Barsebäck.

Över hela världen pågår en slags återkomst av kärnkraften som energikälla. I Finland byggs ett nytt kärnkraftverk, i Frankrike finns liknande planer. I Kina ska fyra nya kärnkraftverk byggas samtidigt som planer på ytterligare cirka 30 finns på ritbordet, skriver tidningen Affärsvärlden i sitt senaste nummer.

Olja och växthusgaser inverkar
Att kärnkraften har framgångar kan ses i ljuset av det höga oljepriset och de stora problemen med växthusgaser samtidigt som behovet av el ökar snabbt.

Per Brunzell tror att också Sverige på sikt kommer att bygga ut kärnkraften.

– Ja, om jag bara spekulerar tror jag nog att vi kommer att se nya kärnkraftverk i Sverige också, men det kommer att dröja lite innan vi är där.

Men vad tror du om motståndet från dem som tvärtom vill avveckla kärnkraften?

– Jag ser inte det motståndet. Om man tittar efter vilka beslut som är fattade i dag har det fattats beslut att avveckla Barsebäck 1 och 2 och det är gjort. I övrigt finns det inga beslut fattade, säger Per Brunzell på Westinghouse.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".