Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

ARN kan ha fattat fel beslut om elkunder

Publicerat fredag 17 mars 2006 kl 06.00
Elkunder uppmanas kontrollera säkringar.

Nu måste elkunderna få rätt information om sina avtal med nätbolagen. Det gäller både om lägenhetsabonnemang och säkringens storlek. Det säger Konsumentverkets bostadsexpert Sverker Thorslund. Flera elkunder kan ha för kraftiga säkringar, säger han.

En dom i Svea hovrätt, som gav kunderna rätt till återbetalning, var okänd för Allmänna reklamationsnämnden, ARN. Sverker Thorslund, som sitter i reklamationsnämnden, fruktar att han varit med och fattat felaktiga beslut.

– Jag känner en viss oro för att de kan ha blivit felaktigt avgjorda, de beslut som jag har varit med om därför att den här domen i Svea hovrätt som vi fick kännedom om genom Ekots försorg var okänd för mig. Något av de ärendena kan ha avgjorts efter det att den här hovrättsdomen kom, säger han.

Reklamationsnämndens ordförande säger till Ekot att domen i Svea hovrätt blir vägledande för hur nämnden beslutar i fortsättningen i liknande fall.

Försummad grupp
Det Konsumentverkets Sverker Thorslund är orolig för är att han i reklamationsnämnden suttit med och fattat beslut mot elkunden efter domen i hovrätten som kom redan den 23 juni förra året. Hovrätten gav då fem elkunder 100 000 kr tillbaka för 10 års med felaktigt villaabonnemang.

Trots att det finns både kommunala energirådgivare och Konsumenternas elrådgivningsbyrå är elkundernas ställning mot nätbolagen försummad, anser Sverker Thorslund. Det borde vara nätbolagets sak att informera om både billigare lägenhetsabonnemang och om lägre amperetal på huvudsäkringen.

Kolla själv
– Nu gäller det att reda ut hur många människor som det handlar om. Hur många hushåll är det som har villaabonnemang i stället för lägenhetsabonnemang? Hur många hushåll är det till exempel en 20- eller 25-amperes säkring fast de skulle klara sig utomordentligt väl med 16 ampere? Elleverantörerna vet det absolut säkert, men abonnenterna som betalar för elen vet det kanske inte alls.

Men elkonsumenten kan också själv vara aktiv själv också och spara pengar.

– Gå till elskåpet och se om din säkring motsvarar det som står på elnätsfakturan, uppmanar Sverker Thorslund.

Byt till en billigare och lägre säkring om det räcker. Han hoppas att domen i hovrätten även hjälper dem med fel säkring att få tillbaka pengar.

– Man kan ju ha betalat för mycket i tio år och haft en för stor säkring. Det är det som det blir tvist om och det är där som den här hovrättsdomen är så viktig för den visar att man har rätt att få tillbaka, säger Sverker Thorslund.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".