Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

BO-kritik mot polisens förhör av barn

Publicerat fredag 17 mars 2006 kl 05.33

Polisen har bristande kunskaper i att förhöra små barn som har utsatts för brott. Det tycker var tredje åklagare som barnombudsmannen, BO, har ställt frågor till i en rapport som presenteras på fredagen.

BO Lena Nyberg tycker att åklagare borde vara med i ett tidigare skede i utredningen än vad de är idag.

– Vi vill ta reda på hur skulle man kunna göra så att fler av de anmälningar som kommer in till polisen kan leda till åtal, så att brott mot barn verkligen reds ut och att man kan få en fällande dom, säger Lena Nyberg.

Svårt med förhör med de allra minsta
En svag länk i brottsutredningar av det här slaget som BO lyfter fram är förhören med de allra minsta barnen.

För de kräver ömsesidigt förtroende och en förhörsledare med kunskap om hur barn fungerar. Enligt den rapport som BO presenterar på fredagen och som bygger på enkätsvar från alla åklagarkammare i Sverige som utreder brott mot barn upp till sex år, så saknas den kunskapen i många fall.

Särskild utbildning krävs
Därför föreslår BO att polisen och åklagarna ska kräva att de som förhör barn ska ha utbildning för det. Polisen ska också ha tillgång till teknik som gör det möjligt att hålla förhör på andra ställen än på polisstationen.

Men det är också viktigt att åklagare i större utsträckning deltar under förhöret, säger Lena Nyberg.

– Förhöret är en väldigt viktig del i bevisningen och då är det viktigt att åklagaren med sin erfarenhet och kompetens finns med och ställer de rätta frågorna, säger Lena Nyberg.

Brister hos åklagare
Men polisen å sin sida tycker att åklagarna också brister i kunskap, säger Anna Kaldal som är doktorand i juridik med inriktning på barnrätt vid Stockholms universitet.

– Många poliser beskriver också hur de känner sig ensamma i arbetet med de här svåra barnutredningarna, säger Anna Kaldal.

– De efterlyser ett närmare samarbete med åklagarna, både genom att åklagarna i större utsträckning deltar vid själva barnförhöret som medhörare och även ett större intresse och högre kompetens vad det gäller det här utredningarna och att utveckla samarbetsmetoder mellan polis och åklagare som man har gjort på vissa håll i landet, är också något som jag tror skulle höja kvaliteten på de här utredningarna, säger hon.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".