Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

14 års fängelse för sexövergrepp

Publicerat fredag 17 mars 2006 kl 11.38

En 51-årig man i Uddevalla dömdes på fredagen till ett extra strängt straff för att ha utsatt sin minderåriga dotter för flera hundra sexuella övergrepp. Mannen dömdes till 14 års fängelse. Allt började när dottern var i tioårsåldern. Senare födde hon ett barn och gjorde en abort.

Första gången flickan blev med barn var hon 13 år. Det var i december 2002. Då hade pappan redan utnyttjat henne sexuellt i två år. Först tre år senare, hösten 2005 avslöjades övergreppen sedan flickan berättat för en klasskamrat om våldtäkterna.

Den idag 51-åriga pappan har haft ensam vårdnad om flickan och hennes syster, trots att han tidigare har dömts för två fall av våldtäkt under 80-talet. Beslutet fattades av den kommun familjen då bodde i.

Erkände efter bevis
Först sedan ett faderskapstest visat att 51-åringen var pappa till det barn som hans dotter fött erkände han.

Flera anmälningar mot bland annat socialtjänsten i Uddevalla har gjorts, men Justitieombudsmannen, JO, beslutade att inte granska ärendet, bland annat eftersom flickan pekat ut en okänd man som far till barnet och eftersom socialtjänsten inte funnit några tecken på att hon utsatts för sexuella övergrepp i hemmet.

Enligt JO var det svårt att bedöma om socialtjänsten skulle ha pressat flickan ytterligare angående faderskapet.

Hårdare straff än maxstraffet
Uddevalla tingsrätt dömer pappan till 14 års fängelse för att ha våldtagit sin dotter. Maxstraffet för grov våldtäkt på barn är tio år, men åklagaren yrkade på 14 års fängelse eftersom övergreppen pågått vid så många tillfällen.

Pappan döms även att betala 600 000 kronor i skadestånd till sin dotter.

Enligt tingsrätten har pappa visat en särskild hänsynslöshet och råhet. Bland annat eftersom han har begått brotten i skydd av ensam vårdnad och lyckats manövrera bort mamman.

Kammaråklagare Per-Åke Kvarnström säger till Ekot att han är väldigt nöjd med domen eftersom tingsrätten gått helt på hans linje.

– Det här blev en del av hennes vardag. Hon fick redan från början veta från pappan att detta inte var något konstigt och att detta kunde förekomma i andra familjer. Sedan fortsatte övergreppen år efter år enligt vad hon har berättat, säger han.

Maria Gustafsson
maria.gustafsson@sr.se

Jan Gustafsson, SR Väst
jan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".