Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

M föreslår sänkt reavinstskatt för äldre

Publicerat fredag 17 mars 2006 kl 12.36

På moderaternas rikskonferens presenterade på fredagen partiledaren Fredrik Reinfeldt ett förslag för att underlätta livet för det som han beskriver som friska äldre. Bland annat handlar det om att de som säljer sina hus efter 65 års ålder ska få sänkt reavinstskatt och att sänka skatterna för äldre som jobbar.

– Vi behöver både få in de yngre tidigare på arbetsmarknaden och uppmuntra de äldre att vara kvar längre. Därför har vi sagt att den tusenlapp i sänkt skatt varje månad som kommer komma det svenska folket till del om vi får en alliansregering gör vi dubbelt upp för dem som är över 65 år. Där blir det två tusenlappar, sa moderatledaren Fredrik Reinfeldt i sitt anförande.

Svenska politiker börjar nu att försöka fånga in alla väljargrupper inför höstens val. En ny grupp för politikerna är de som beskrivs som friska pensionärer.

Satsningar på pensionärer
Göran Persson har pratat om att underlätta övergången från vanligt boende till en annan bostad när man är äldre och för ett knappt år sedan presenterade kristdemokraterna förslag för att motivera äldre att jobba efter 65 års ålder.

Nu kommer alltså moderaternas förslag. Äldre ska uppmuntras jobba längre och för en kostnad på mellan två och tre miljarder kronor vill partiet också underlätta boendet för unga pensionärer.

Dels ska det bli billigare för äldre att köpa hushållsnära tjänster, dels ska fastighetsskatten sänkas för hyreshus där äldre bor och så ska även äldre som säljer sina hus få en lägre reavinstskatt för att våga flytta till ett annat boende.

Kd kritiskt till försget
I de första kommentarerna välkomnar folkpartiet moderaternas förslag, medan kristdemokraternas vice ordförande Maria Larsson säger att det är bättre för de äldre att helt slopa fastighetsskatten.

Just detta lär det bli en stor diskussion om i alliansen. Kristdemokraterna vill nämligen höja skatten på den vinst man får när man säljer sitt hus, medan moderaterna alltså vill sänka den.

– Vi får väl resonera om detta. Jag är övertygad om att vår berättelse om friska äldre, som har saknats i svensk samhällsdebatt, och en politik som ger större utrymme att planera sitt liv också på äldre dar, har stöd i hela vår allians. Jag får då ta diskussionen med kristdemokraterna hur de ser sin skatteväxling av fastighetsskatten också i ljuset av vad vi nu föreslår när det gäller lättnader på reavinstskatten, säger Fredrik Reinfeldt.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".