Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tusentals ställer upp på läkemedelstester

Publicerat fredag 17 mars 2006 kl 16.47

Tillståndet för två brittiska studenter som deltagit frivilligt deltagit i ett test av ett nytt läkemedel är fortfarande livshotande. I Sverige deltar cirka 30 000 personer varje år i tester av läkemedel innan de kommer ut på marknaden. Många av dem som deltar i testerna är studenter.

Hur ska läkemedelsindustrin få personer att vilja ställa upp i läkemedelstester i framtiden? Som studerande i Uppsala har Anna Olofsdotter Lööf deltagit i många läkemedelstester.

– Jag har medverkat bland annat i utprövandet av en ny magsårsmedicin. Sedan har jag varit med i andra tester där man har testat nya former av ett läkemedel, kanske i tablettform istället för drickbart till exempel. Men det har inte varit någonting där man har prövat ett helt nytt läkemedel, säger Anna Olofsdotter Lööf.

Hade du några betänkligheter om var det här kunde innebära för risk för dig?

– Nej, jag hade inga sådana säkerhetsmässiga betänkligheter över huvud taget, utan det som var viktigt var att man kunde tjäna lite extra pengar. Säkerheten funderar man inte särskilt mycket över faktiskt.

Det var i måndags som tillståndet blev kritiskt för sex brittiska studenter som mot betalning deltagit i de första testerna på människor av ett nytt läkemedel.

I Sverige godkänner Läkemedelsverket ungefär 500 prövningar av läkemedel varje år. En liten av del utgörs av så kallade fas 1-försök, där medicinen för första gången testas på människan.

Informerar försökspersoner
Wenche Rolfsen är vd för företaget Quintiels i Uppsala som varje år utför ett stort antal läkemedelstester.

– Vi har I den här processen under den här processen idag och även igår informerat de försökspersoner som är med i våra studier, och även sådana som är på väg in i studier och givit dem hela historien som vi känner till den. Varje försöksperson ska tänka efter noggrant om man vill vara med i studier, och de skriver också på ett papper.

– Vi har inte upptäckt någon oro hos våra försökspersoner, men det är naturligtvis helt frivilligt om man vill vara med eller inte, säger Wenche Rolfsen.

Sätt att tjäna pengar
Anna Olofsdotter Lööf tror inte att händelsen i Storbritannien kommer att hindra studenter från att ställa upp på tester i framtiden.

– Studenter är i behov av pengar och har en väldigt dålig ekonomisk situation, så att jag tror att studenter kommer att fortsätta göra de här testerna.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".