Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya frågor om Estonia i Estland

Publicerat söndag 19 mars 2006 kl 16.00
Estonia under vattnet.

I Estland har frågor och diskussioner kring Estonia-katastrofens orsaker väckts till liv igen. Två utredningar är på väg att färdigställas. Båda kartlägger eventuell estnisk inblandning i de hemliga transporter av militärmateriel ombord på Estonia som avslöjades hösten 2004.

SR:s korrespondent har träffat Margus Leivo, ordförande i den kommitté som har tillsatts av estniska parlamentet som utreder sambandet mellan Estonia-olyckan och de hemliga militära transporterna.

Margus Leivo berättar om den kommitté där alla parlamentets partier ingår. Kommittén analyserar omständigheterna på den estniska sidan kring de hemliga transporter av militär materiel ombord på Estonia som SVT-programmet Uppdrag granskning avslöjade hösten 2004.

Utreddes av JK
I Sverige snabbutreddes affären av justitiekansler Johan Hirschfeldt. Att svenska försvarsmakten bedrivit sådan trafik under civil täckmantel stod klart, men den natt då Estonia sjönk fanns ingenting ombord. Det blev justitiekanslerns slutsats.

På estniskt håll anser man dock att en del frågetecken har kvarstått. Två utredningar har arbetat med dem. Båda närmar sig slutet. Regeringens kommission kom redan i höstas till slutsatsen att inga estniska myndigheter varit inblandade i eller haft kännedom om trafiken.

Brister fanns i utredning
Men samtidigt fastslogs en del brister vad gällde tidigare utredningar kring Estonia-olyckan som kommissionen borde titta närmare på. Den rapporten skulle ha presenterats den gångna veckan, men det sköts upp till senare.

Enligt vad Ekot erfar finns viss kritik i regeringen för att rapporten inte klargör allt som borde klargöras. Den parlamentariska kommitté som Margus Leivo leder vill också försöka ta reda på om privata eller icke-officiella grupperingar i Estland kan ha varit inblandade i Estonia-trafiken.

Margus Leivo vill idag inte säga vad kommittén kanske kommer fram till. Senast 1 juli skall arbetet vara slutfört. Men i den estniska debatt har det undrats om frågetecknen efter de nya utredningarna kanske blir så många att den internationella haverikommissionens Estonia-rapport för nio år sedan behöver omprövas.

Kan användas i valet
Risken finns också att utredningarna kan användas som inrikespolitisk ammunition med tanke på att det är parlamentsval inom mindre än ett år i Estland.

Margus Leivo nästan suckar inför de här perspektiven.

– Tanken på en ny stor Estonia-utredning är i dagsläget inget annat än teoretiska konstruktioner och spekulationer, säger han.

Bengt Lindroth, Tallinn
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".