Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Migrationsdomstolar tar över asylärenden

Publicerat söndag 19 mars 2006 kl 12.40

Den 31 mars läggs Utlänningsnämnden ned och ersätts med särskilda migrationsdomstolar dit asylsökande kan överklaga Migrationsverkets beslut. Advokat Sten de Geer har väntat länge på förändringen och han tror att det blir bättre för de asylsökande.

– En viktig förändring är att det i de allra flesta fall kommer att bli muntliga förhandlingar där den asylsökande och dennes advokat får lägga fram ärendet inför länsrätten istället för Utlänningsnämnden, och där Migrationsverket uppträder som part på motsidan, så att det blir ett tvåpartsförhållande. Det är en väldigt viktig förändring, säger advokat Sten de Geer.

Det är en stor förändring som genomförs 31 mars i år. Från att överklaganden av Migrationsverkets beslut tidigare skötts av Utlänningsnämnden ska nu istället tre länsrätter ta hand om alla överklaganden.

Länsrätterna i storstäderna
Det är länsrätterna i Stockholm, Göteborg och Malmö som om knappt två veckor blir migrationsdomstolar.

I de flesta fallen kommer den asylsökande personligen att möta Migrationsverket i rätten och där ska båda sidor lägga fram sin sak.

En av dem som kommer att föra Migrationsverkets talan är Eva-Lena Lindfors.

– Min uppgift kommer att vara att företräda Migrationsverket. Jag kommer att tala om vilken inställning Migrationsverket har till överklagandet, säger hon.

Kan överklagas
När en Migrationsdomstol fattat sitt beslut går det att överklaga en gång till – till kammarrätten i Stockholm, Migrationsöverdomstolen. Men där krävs prövningstillstånd, säger kammarrättspresidenten Sten Heckscher.

– Då har vi ett system med prövningstillstånd som innebär att vi ska bedöma att det har prejudikatsintresse för att vi ska ta upp till sakprövning, säger Sten Heckscher.

Det här är en stor förändring av det svenska domstolsväsendet. Totalt har över 500 personer anställts för att domstolarna ska klara av alla nya mål.

”Viktig förändring”
Det är också en stor och viktig förändring för de asylsökande, säger advokat Sten de Geer, som tror att domstolsprocesserna kommer att leda till att fler asylsökande får stanna i Sverige.

– Jag tror personligen det. Men det kan man naturligtvis inte vara säker på. Sverige har ju en extremt låg andel som erkänns som flyktingar om man jämför med andra industrialiserade länder. Det tror jag att det kommer att bli en ändring på i och med den här nya instansordningen, säger advokat Sten de Geer.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".