Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Flyttskatten utreds efter stämning

Publicerat söndag 19 mars 2006 kl 16.36

Finansdepartementet arbetar nu på ett svar på den stämning som EU-kommissionen lämnat in mot Sverige. Kommissionen stämmer Sverige för att reglerna är olika för bostadsköp i Sverige och bostadsköp i ett annat EU-land.

– Nu har regeringen ungefär två månader på sig att utarbeta ett svar. Vi har precis börjat jobba med ett svar på stämningen. Vi får titta på vad det skulle få för konsekvenser om man utvidgade regeln. Vi får också titta på vad vi bedömer att vi har för möjligheter att vinna en eventuell rättsprocess, säger Magdalena Andersson, statssekreterare på finansdepartementet.

Ända sedan 2004 har EU-kommissionen hotat med stämning mot Sverige om regeringen inte ändrar lagen om uppskov med flyttskatten vid köp av bostad utomlands.

Kan begära uppskov bara i Sverige
Idag kan man begära uppskov av reavinstskatten när man säljer en bostad och köper en ny men bara om den nya bostaden köps i Sverige. Lagen bör gälla likadant även då man som svensk köper en ny bostad utomlands, hävdar EU-kommissionen som stämmer Sverige inför EG-domstolen.

Men det är mycket svårare för Skatteverket att kontrollera bostadsköp utomlands, och Magdalena Andersson säger att det finns risk för skattefusk om Sverige ändrar reglerna.

– Öppnar man för möjligheten till att få använda uppskovsavdrag även om man köper en fastighet utomlands så skulle ju det kunna öppna väg för skatteplanering. Då måste man titta på vad det finns för möjligheter att undvika skatteplanering i så fall, säger Magdalena Andersson på finansdepartementet

Nu har regeringen två månader på sig att skicka in ett yttrande till EG-domstolen och på så sätt försöka undvika en rättsprocess.

”De har släpat fötterna efter sig”
Men Carl Hamilton, riksdagsledamot för folkpartiet, tycker att finansdepartementet borde ha arbetat fram en kompromiss-lösning för länge sedan.

– Finansdepartementet har släpat fötterna efter sig och nu försatt Sverige och sig själva i en tvångssituation som riskerar att medföra att svenska medborgare får vänta ännu längre på hur reglerna ska vara om de vill köpa en bostad utomlands. Och reglerna som till sist kommer fram riskerar att bli sämre och mer oflexibla för svenskar, säger Carl Hamilton, riksdagsledamot för folkpartiet.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".