Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Anställda i kläm i bioteknikbranschen

Publicerat måndag 20 mars 2006 kl 05.00

Många små och medelstora företag inom bioteknikbranschen väntas gå samman och det leder ofta till att personal sägs upp. De fackförbund som har medlemmar i branschen beräknar att omkring 400 personer förlorade sina jobb förra året på grund av neddragningar och sammanslagningar.

Eftersom kollektivavtal är ovanliga i branschen så är det facket centralt som skött förhandlingarna i samband med uppsägningar.

– De vill att det ska gå rätt till och då känner de helt plötsligt att de är medlemmar i förbundet men vi kanske inte finns etablerade på arbetsplatsen i form av ett avtal eller en klubb, säger Orvar Turegård som är ombudsman på Civilingenjörsförbundet.

Facken har dålig kunskap
Life science-branschen, företag som jobbar med läkemedel, bio- och medicinteknik, är en ganska ny bransch, bortsett från Astra Zeneca och andra läkemedelsjättar.

Facken har haft dålig kunskap om den framväxande sektorn, men får allt fler medlemmar som jobbar i den.

Så därför har flera fackförbund tillsammans genomfört en granskning av företagen som jobbar i branschen och den visar att bara åtta procent av dom 400 som kontrollerats har kollektivavtal.

Orvar Turegård ser flera förklaringar till det.

– Dels är det en ung bransch, det är avknoppade företag, det finns riskkapital och utländskt inflytande. Branschen håller på att formas.

Är det bara för att det är en ung bransch som det inte finns kollektivavtal?

– Jag tror att det kan hänga samman med den kultur som finns. Det finns en tveksamhet även hos företagen att gå med i arbetsgivarföreningen.

Facket ryckte in 80 gånger i fjol
Det är inte så att villkoren är särskilt dåliga i branschen, men det är framför allt vid uppsägningar som kollektivavtal kan spela roll med de utökade trygghetssystem som då finns, säger Orvar Turegård.

Det har varit många sådana på senare tid. I fjol fick de olika centrala fackliga ombudsmännen rycka in vid ett 80-tal förhandlingstillfällen.

Troligen blir de fler, nu när många bolag förbereder sig för förändringar i branschen.

Blev uppsagd
Carl Morath blev nyligen uppsagd från sitt jobb som marknadsförare på ett bioteknikföretag när hans företag gick ihop med ett annat. Nu letar han nytt jobb och konkurrensen är hård.

Fast även om han är hoppfull för sin egen del, så är han inte säker på att den snabbt växande branschen, där investeringarna nu kommit tillbaka, kommer att innebära fler jobb.

– Det är möjligt att de skjuter till mera pengar men jag tror inte att det syns anställningsmässigt i så många företag. Då är det andra investeringar som man gör, säger Carl Morath, som letar nytt jobb inom bioteknikbranschen.

Virve Hedenborg
virve.hedenborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".