Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skandias chefsjurist i tingsrätten: Bonustakfrågan diskuterades inte

Publicerat måndag 20 mars 2006 kl 11.50

I Skandiarättegången hördes Skandias chefsjurist Jan Mikael Bexhed på måndagsförmiddagen. Han bekräftade vad flera andra vittnen sagt i tidigare förhör, nämligen att det inte fördes diskussioner i styrelsen om eventuella tak i de bonusprogram som förlängdes på oförändrade villkor efter årskiftet 1999/2000.

– Takfrågan, min bästa minnesbild, och också vad jag har stöd av i protokollet när jag läser det, den var aldrig uppe i styrelsen. Det var ingen som tog upp takfrågan, förmodligen ingen som tänkte på den, sa Jan Mikael Bexhed.

– Men oförändrade villkor, undrade chefsåklagare Christer van der Kwast.

– Ja, så långt möjligt, det är alltså ett latinskt uttryck som man använder i sammanhang när man säger så långt möjligt oförändrade villkor, sa Jan Mikael Bexhed.

– Och om man då har ett tak som är beslutat av styrelsen, är det ett villkor som ska hänga med eller hur ser du på den frågan?

– Vid den här tidpunkten såg jag nog inte alls på den, för det var ingenting som jag reflekterade över då, sa Jan Mikael Bexhed.

– Känner du till om frågan i något annat sammanhang varit aktuell, frågade Christer van der Kwast.

– Jag kan inte påminna mig att någon i styrelsen eller för den skull på något annat håll heller har tagit upp takfrågan efter aprilsammanträdet 1998, sa Jan Mikael Bexhed, Skandias chefsjurist.

Åklagaren hävdar att Skandias förre vd Lars-Eric Petersson gått förbi styrelsen och på egen hand beslutat att ta bort taket i ett av bonusprogrammen i Skandia. Det skedde sedan två gamla bonusprogram löpte ut och ett nytt skulle börja tillämpas den 1 januari 2000. Men svenska institutionella ägare sa nej och då förlängdes gamla bonusprogram på oförändrade villkor.

I praktiken kom det att gälla perioden 1 januari till 15 maj 2000. Oförändrade villkor och tak eller inte tak är frågan som åtalet kretsar kring.

Flera har vittnat tidigare att frågan om taket inte diskuterades i styrelsen, men det finns inga styrelseprotokoll som visar det. Tolkningar som har gjorts är att taket försvann när bonusprogrammen förlängdes. 

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".