Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många minnesluckor i Skandiarättegången

Publicerat måndag 20 mars 2006 kl 18.44

I Skandiarättegången vittnade idag bolagets chefsjurist Jan-Mikael Bexhed i den pågående rättgången mot förre VD:n Lars-Eric Petersson. Åklagaren Christer van der Kwast hävdar ju att Petersson har gått runt styrelsen och själv beslutat att ta bort taket i ett bonusprogram.

Hur mycket visste Jan-Mikael Bexhed som chefsjurist på Skandia om vad som var på väg att hända med taket på bonusprogrammet Wealthbuilder, och hur mycket visste styrelsen?

Svaret blev ofta att Bexhed inte hade någon minnesbild av vad som hänt, trots att han hade en nyckeposition som sekreterare i styrelsen och i revisionskommittén:

Men han kom ihåg hur det var i styrelsen när det stod klart att dom svenska ägarna inte skulle godkänna bonusprogrammet som skulle ersätta dom två befintliga programmen.

Den extrainkallade bolagsstämman fick ställas in och det var panik på styrelsemötet 23 januari 2000, sa Bexhed. Styrelsen tvingades besluta om att förlänga Wealthbuilder och Sharetracker.

Beskrivningar som flera andra har lämnat i rättegången.

Enligt Bexhed förlängdes bonusprogrammen till oförändrade villkor. Och det skulle enligt Bexhed innebära att det fanns ett tak på Wealthbuilder på 300 miljoner kronor.

- Men det var ingen i styrelsen som särskilt diskuterade takfrågan under våren 2000, sa Bexhed

Utfallet blev nästan en miljard kronor för 1998-1999 och första halvåret 2000 för bonusprogrammet Wealthbuilder.

Protokollet som visar att nya beräkningsgrunder tagits fram är undertecknat av Lars-Eric Petersson.

Enligt van der Kwasts åtal har Skandia tvingats betala ut minst 185 miljoner kronor för mycket. Petersson har också enligt åtalet förmått förre personaldirektören Ola Ramsted att ändra i Peterssons omförhandlade pensionsavtal, så att Skandia riskerade att behöva betala ut 37 miljoner kronor för mycket för avtalet.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".