Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fågelinfluensan har nått Stockholm

Publicerat måndag 20 mars 2006 kl 21.05
En smittad svan hittades i Nybroviken i Stockholm.

Den aggressiva formen av fågelinfluensa är nu konstaterad i Stockholm. Två svanar har hittats döda med viruset som tros vara det fruktade H5N1. Men Jordbruksverkets insatschef Håkan Henriksson tycker inte att stockholmarna behöver vara särskilt oroliga.

– Det är inte allvarligare än de andra larmen vi kommit med när vi hittat smittade fåglar. Men det rör sig om ett område som är väldigt tätbebyggt, säger han.

Om människor inte ska vara oroliga, varför går ni ut med beskedet nu?

– Vi håller en presskonferens om att nu har det nått Stockholm. Men det är ingen större oro här än på något annat ställe. Det är en smitta som på några enstaka fall i Sydostasien har gått över till människor. Men det finns ingenting som tyder på att vi har en extremt snabb spridning. Vi har inte ens fått in det på tamfågelbesättningar. Att det skulle gå via andra djurslag till människor finns det väldigt liten risk för, säger Håkan Henriksson.

Aggressivt virus
De döda svanarna hittades den 14 mars på Skeppsholmen och vid Nybroviken i centrala Stockholm. Nu är de första analyserna klara. Det rör sig troligen om det aggressiva viruset H5N1, enligt Håkan Henriksson.

– Det är H5N1 vi talar om, och H5-delen är klar. N1-delen tar betydligt längre tid att analysera, säger han.

Det är den sjätte platsen i Sverige där den aggressiva formen av fågelinfluensan har konstaterats. Att viruset har påträffats mitt i det tätbefolkade Stockholm innebär inte några särskilda restriktioner för människor. Jordbruksverket ser inga problem med att rasta sina hundar som vanligt eller att ha katter utomhus.  

Tamfåglar på Skansen
Undantaget är där det finns tamfågelbesättningar. Där inrättas nu en skyddszon tre kilometer från fyndplatserna. Några tamfågelbesättningar finns också i centrala Stockholm.

– Skansen är en. Sedan har vi hittills fått in nio anmälda hobbybesättningar. Det kan vara av typen 4H-gård eller privatpersoner som har några höns, säger Bo Hansson som är länsöverdirektör i Stockholm.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".