Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uttern återhämtar sig men hotas av nya miljögifter

Publicerat tisdag 21 mars 2006 kl 05.00
Miljögifter hotar uttern.

I slutet av 60-talet var uttern på väg att utrotas i Sverige. Men minskningen av miljögifter som PCB och DDT har gjort att uttern nu åter ökar i landet. Den finns på många platser i landet med tyngdpunkten i norra Sverige.

– Idag finns det mellan 1 500 och 2 000 uttrar och det är dubbelt så många som det fanns i början av 1980-talet, säger Lennart Henrikson som arbetar med utterprojekt vid Världsnaturfonden.

Foster kan aborteras
Anna Roos är forskare vid Naturhistoriska riksmuseet och studerar miljögifter bland annat hos säl och utter. Studier av effekter från PCB har framför allt gjorts på mink, som är släkt med utter.

– När det gäller just PCB har man sett på minkförsök att reproduktionen uteblir vid en viss halt hos minken. Antingen aborteras fostren eller så dör ungarna kort efter födseln. PCB-halterna i utter verskrider de halter som ger skador på mink.

Nya gifter
Men nu hittar man stigande halter av nya miljögifter hos uttern, som finns i fisken den äter.

– Faran är nog inte över. Vi har tittat på halterna av bromerade flamskyddsmedel i utter, de ökar ju i miljön. Och så har vi tittat på de så kallade PFOS-ämnena som kan utgöra ett hot i framtiden.

PFOS finns exempelvis i rengöringsmedel, brandsläckare, färger och lacker. Både flamskyddsmedel och PFOS är svårnedbrytbara och byggs upp i näringskedjan. Därför kan man misstänka att de har liknande egenskaper som PCB.

– Många av de här ämnena påminner väldigt mycket om PCB. Det är högre halter ju högre upp i näringskedjan man kommer och uttern är högst upp i den akvatiska näringskedjan så de får i sig en hel del, säger Anna Roos.

”Begränsa gifterna”
Nu pågår olika projekt för att gynna uttern. Naturvårdsverket håller på att utarbeta ett åtgärdsprogram för utter. Många uttrar dödas i trafiken och därför bygger man passager under broar. Man behöver också restaurera våtmarker, eftersom uttern har speciella krav på sitt landskap, säger Lennart Henriksson.

– Uttern vill ha sjöar eller vattendrag som är öppna under vintern i och med att den äter fisk och groddjur.

Och Anna Roos betonar vikten av att inte peppra miljön full med nya miljögifter när man nu äntligen börjat få bukt med de gamla.

– Att ta hand om miljöfarligt avfall är A och O och allra helst se till att inte använda så mycket skadliga kemikalier, att verkligen begränsa den användningen, säger Anna Roos, miljögiftsforskare vid Naturhistoriska riksmuseet.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".