Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lång vinter leder till fler stängda vägar

Publicerat tisdag 21 mars 2006 kl 05.00

Den långa vintern tillsammans med orkanen Gudrun gör att problemen med tjälskador på vägarna är värre än vanligt. Förra året stängdes sammanlagt 1 400 mil väg av, på grund av tjällossningen. I år kan omfattningen bli ännu större.

– Det är allvarligt. Det vore på tiden att man kunde tjälsäkra och bygga bort det här problemet någon gång. Så att vissa vägar inte ska behöva bli så dåliga att de blir ett arbetsmiljöproblem för förarna. Pengar borde avdelas för att bygga bort de bekymmer som finns, säger Göran Forssén som är vd för branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag.

Det är när vattnet fryser och expanderar, och därigenom drar med sig mindre eller större stenar under den synliga vägbanan, som det sedan blir problem när tjälen går ur marken på våren.

Värst drabbat är Västernorrland, Norrlands inland, Västra Götaland och även Småland.

Ovanligt lång vinter
Det är länge sedan vintern med tjälen fanns så länge i marken som just i år, säger Sverker Hellström som är meteorolog vid SMHI.

– Det är framförallt ovanligt för Sydsveriges del. På en del håll är det 35 år sedan man senast hade en så lång period av sammanhängande snötäcke, säger han.

Den långa vintern är en faktor. Den andra är orkanen Gudrun. För när mellan tio och femton årsavverkningar av skog måste transporteras bort under kort tid och med timmerbilar som får vara tyngre lastade än vanligt, från 60 till 70 ton, så tar vägarna stor skada.

Fler gropar i vägarna
Egentligen skulle ytterligare tre miljarder behövas fram till 2015 för att vägarna ska kunna bli bättre och tjälskadorna mindre, enligt Vägverkets plan.

Det innebär att prioriteringar måste göras, och därmed kan det alltså bli fler gropar i vägarna, och betydligt fler avstängda vägavsnitt i år, jämfört med förra året.

– Vi gör så gott vi kan. Vi försöker nå de mål som regering och riksdag ställer till oss. I dagsläget har vi svårt att hålla näsan över vattenytan. Vi når inte den takt som vi och näringslivet hade önskat, säger Gunnar Tunkrantz som är biträdande avdelningschef vid Vägverket.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".