Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Billigare ringa hem med eget mobilval

Publicerat tisdag 21 mars 2006 kl 05.47
Billigare om man väljer operatör utomlands.

Den som reser utomlands och tänker ringa med sin svenska mobil kan tjäna pengar på att aktivt välja vilken operatör som ska användas för samtalen i det land man besöker. Ändå är det få som utnyttjar denna möjlighet.

– Om man gör ett manuellt val av operatör kan man spara ganska mycket pengar. Det kan röra sig om 50-60 kronor för ett kort samtal, säger Matthias Gravström, enhetschef på Post och Telestyrelsen.

Ändra manuellt
Alla som varit utomlands med sin svenska mobil känner igen att man får upp ett välkomst-sms från en utländsk mobiloperatör när man kommit på utländska mark.

Och det är nu det kan löna sig att göra ett manuellt val, för att få ringa med den billigaste operatören.

– Det är vanligt att svenska operatörer har avtal med flera operatörer i olika länder och de har olika priser. Genom att själv gå in och ändra operatör manuellt kan man spara pengar. Det är ju bra om man innan man reser kan titta på sin svenska operatörs webbplats för att se vilka de samarbetar med och vem man ringer billigast med, säger Matthias Gravström.

En operatör kan vara billigast på de nationella samtalen, en annan kan vara billigast att ringa hem till Sverige med och en tredje kan ha förmånligare sms-priser.

Stora prisskillnader
Tele2 Comviq har exempelvis avtal med fyra operatörer i Storbritannien. Där kan man som billigast ringa ett nationellt samtal kvällstid för 1,76, plus uppkopplingsavgift som alltid tillkommer. Som dyrast ringer man inom landet / kvällstid för 5,28.

Telia Sonera har avtal med fem operatörer i Storbritannien som billigast ringer man inom landet och kvällstid för 9,96 och som dyrast för 12,19.

Så frånsett att varje svensk operatör har sin egen prislista så kan ett samtal bli flera kronor billigare per minut om man själv väljer operatör.

Ett samtal hem till Sverige från Brasilien med en svenska mobil kan oavsett om man ringer med TeliaSonera eller Tele2Comviq kan kosta från 15 kronor upp till 42 kronor minuten.

Kontantkort
Men allra billigast är att köpa ett kontantkort i landet man befinnner sig då slipper man överraskas av dyra telefonräkningar när man kommer hem, säger Matthias Gravström, på Post och Telestyrelsen.

– Vanligen är det billigast att man köper ett kontantkort i det land man reser till och så använder man det för att ringa och då slipper man betala för samtal man tar emot och man vet också vilket maximalt belopp man ringer upp på kontantkortet.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".