Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tjuvfiskare ska bli av med licensen direkt

Publicerat tisdag 21 mars 2006 kl 12.30
Torskfiske.

Regeringen vill skärpa de lagar som reglerar fisket. Till exempel ska det bli möjligt att dra in fiskelicensen för yrkesfiskare som tjuvfiskar, redan ute till havs. Regeringen vill också att det ska bli olagligt att slänga redan fångad fisk över bord.

– Vi vill vässa det system vi har. Vi har successivt skärpt både straffen och också regelverket när det gäller kontrollen. Vi måste komma åt överträdelserna, vi måste komma åt det illegala fisket, säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.

Därför kommer Ann-Christin Nykvist att tillsätta en utredare som ska komma med praktiska förslag till hur en skärpning av fiskelagstiftningen ska se ut, till exempel hur stora bötesstraff det kan handla om för den yrkesfiskare som inte fiskar efter dom kvoter och regler som gäller.

All fångst måste tas om hand
Regeringen vill också att det ska bli olagligt att slänga redan fångad fisk över bord.

Ann-Christin Nykvist slår nu också fast att det är Fiskeriverket som ska ha hand om fiskekontrollen. I praktiken är det ju Kustbevakningen som sköter hamnkontrollerna, och kontrollerna ombord på båtarna av fångsten när fisket pågår.

Men den här uppgiften ska alltså Kustbevakningen lämna ifrån sig till Fiskeriverket. Personal från Kustbevakningen ska också föras till Fiskeriverket, enligt Nykvist.

Skärpning av fiskerilagen
Omorganisationen väntas bli klar inom ett och ett halvt år. Då ska också utredaren komma med sina förslag till skärpning av fiskelagstiftningen.

Under tiden kan alltså svartfisket fortsätta, ett svartfiske som enligt forskares bedömningar kan uppgå till så mycket som 40 procent utöver gällande fiskekvoter. Men så behöver det inte alls bli, hävdar Ann-Christin Nykvist.

– Dels har vi sanktionsregler och vi har också en kontrollapparat. När det gäller relationen mellan Fiskeriverket och Kustbevakningen är vi färdiga med att sätta det nya systemet i sjön. Det är inte så att allt vilar på att vi ändrar sanktionsreglerna i fiskerilagen, säger jordbruksministern.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".