Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Offentliga sektorn ska bli mer ekologisk

Publicerat tisdag 21 mars 2006 kl 16.00

Andelen certifierad jordbruksmark ska öka till 20 procent och inom den offentliga sektorn ska 25 procent av livsmedlen vara ekologiska inom fem år. Det framgår av regeringens skrivelse om ekologisk produktion, som överlämnats till riksdagen på tisdagen.

– Nu formulerar vi nya mål som innebär att vi vill ha certifierad ekologisk produktion. Det innebär att livsmedel som ska nå konsumenterna märks som ekologisk, säger jordbruks- och konsumentminister Ann-Christin Nykvist.

Redan nu bedrivs ekologisk produktion på 20 procent av åkermarken. Men det är bara drygt en tredjedel av den arealen som är certifierad och därmed uppfyller bestämda kriterier på kvalitet. Produkterna kan då märkas med KRAV eller EU-märkning.

– Vi menar att vi får en större miljönytta om konsumenten är medveten om att det är ett ekologiskt livsmedel. Då kan man göra medvetna val och den som säljer livsmedlet kan också lyfta fram mervärdena.

I den ekologiska produktionen ska man ju inte använda handelsgödsel, men stallgödsel kan ju också bidra till övergödningen av vattendragen?

– Ja, det är riktigt, att man kan få vissa växtnäringsförluster även med den ekologiska produktionen, men man är mycket noggrann med att man anpassar antalet djur, djurtätheten, både till möjligheten att producera foder och till att man har en yta för att sprida stallgödseln på, säger Ann-Christin Nykvist.

Ett annat viktigt kriterium är att den ekologiska odlingen inte får använda kemiska bekämpningsmedel som kan ge läckage till vattendrag och grundvatten och lämna bekämpningsmedelsrester i maten.

Idag utgör konsumtionen av ekologiska livsmedel bara två till tre procent av den totala livsmedelskonsumtionen. För att ge ekologisk produktion en skjuts framåt vill regeringen att den offentliga sektorn ska gå före.

– Vi ska ha nått 25 procent år 2010.

Hur ska den ekologiska maten få någon skjuts på marknaden? Den är ju trots allt dyrare än konventionellt odlad mat?

– Vi räknar med att i och med att vi nu lägger ett mål för ekologisk konsumtion i offentlig sektor så kommer vi att få en större efterfrågan. Och med större efterfrågan får vi flera produkter, större volymer och vi kan bygga bort flaskhalsar. Då kan vi också påverka priset, säger Ann-Christin Nykvist.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".