Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Partier enas om att hålla valrörelsen ren

Publicerat lördag 25 mars 2006 kl 12.30

Tuff sakpolitisk diskussion och gärna humor, men inte personangrepp och smutskastning. Så ska den politiska valrörelsen se ut, enligt riksdagspartiernas partisekreterare som på tisdagen träffades hos miljöpartiet.

– Jag tror att det är oerhört viktigt att vi träffas och känner ansvar för att bidra till att vi får en valrörelse som fokuserar på sakfrågor, och inte ägnar sig åt smutskastning eller personangrepp, säger Håkan Wåhlstedt som är partisekreterare för miljöpartiet.

Orsaken till att miljöpartiet bjudit in de andra partierna till ett möte om valrörelsen var avslöjandet om att en person på socialdemokraternas partihögkvarter skickat anonyma smutskastningsmejl om moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Svårt dra gränsen
Enligt Wåhlstedt har nu partisekreterarna informellt enats om att valrörelsen inte ska innehålla smutskastning och personangrepp. Däremot gärna humor och skämt. Men gränsen mellan för hårda angrepp och skämt kan förstås vara svår att dra.

– Det kan finnas gränsfall, och därför har vi kommit överens om att vi ska hålla kontakt med varandra, och informera när vi upplever att man har gått över gränsen. Men man ska naturligtvis kunna skämta om varandra och ha lite humor i politiken. Men det är också viktigt att man respekterar varandra, säger Håkan Wåhlstedt.

Partisekreterarna ska träffas igen i juni för att följa upp tisdagens möte men ska också hålla varandra informerade under tiden.

Märka skillnaden
Moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin hoppas att väljarna ska märka en skillnad i valrörelsen.

– Jag hoppas att det finns tillräckligt många därute som uppskattar en saklig och vass diskussion och argumentation om sakfrågor, och som håller sig för goda för att sprida illasinnade rykten, säger han.

Men samtidigt förekommer ofta hårda vinklingar av faktaunderlag i den politiska debatten och långt gångna tolkningar av andra partiers åsikter och förslag.

Vanlig politisk debatt
Men vad som är acceptabelt där lär vara svårt för partierna att enas kring, enligt socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog.

– Jag tror säkert att alla har ambitionen att vara så sakliga som möjligt. Men där kan vi nog inte vara överens, eftersom vi har helt olika åsikter och värderingar. Det är föremål för den vanliga politiska debatten och något helt annat än att använda anonymiteten som skydd för sådant som inte tål den öppna politiska debatten, säger Marita Ulvskog.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".