Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Folkräkning i Nigeria vållar oro

Publicerat onsdag 22 mars 2006 kl 06.00
En kvinna registreras.

Nigeria har infört utegångsförbud dagtid under fem dagar för att kunna räkna hur många som egentligen bor i Afrikas folkrikaste land. Men alla vill inte bli räknade och tiotal människor har redan dödats och många fler skadats under inledningen av folkräkningen.

Att få se tiomiljonersstaden Lagos nästan öde, är mycket sällsynt. Jag har sett det under en valdag, då Lagos låg blottad, utan skyddet av myllrande människomassor, marknadsstånd, tjock stillastående trafik med tusentals tiggare och försäljare som rusar i gatlopp mellan bilarna.

Lagos blottläggs
När staden är öde, rinner det stinkande avloppsvattnet mellan sophögarna i centrum, röken över slumområdena är tjock och svart, och man ser hur betongen vittrar i vägarna och hur många råttor det egentligen finns.

Så såg det ut under folkräkningens första dag, när alla skulle hålla sig inomhus mellan åtta på morgonen och fyra på eftermiddagen.

På lördag hoppas Nigerias regering få svaret; bor det 89 miljoner invånare som den senaste folkräkningen för 15 år sedan angav, eller är det 120 miljoner, eller 150 miljoner som FN tror?

Vållar oro
Men alla vill inte bli räknade, trots att alla frågor om religion och etnisk tillhörighet har strukits. Och president Obasanjo har försäkrat att det inte finns någon dold politisk agenda.

Men det tror många ändå. Hur många man är i en etnisk grupp avgör hur många politiska representanter man får ha och hur stor del av oljeinkomsterna som tillfaller en by.

I detta oljerika land, där miljonerna försvinner i korruption och bara smulor faller ner till den stora fattiga befolkningen, är varje gräns livsviktig, mellan etniska grupper, religiösa eller bara en tomtgräns.

Byar strider om gränser
Och folkräkningen ses som ett sätt att avgöra gamla landtvister och kommunalgränser. Redan har flera byar råkat i strid med varandra om vem som tillhör vilken by och var gränsen går.

Och det är så de etniska konflikterna har startat i Nigeria under senare år, konflikter som har skördat fler än 14 000 liv de senaste sju åren.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".