Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Syrebrist vid förlossning trots ny metod

Publicerat onsdag 22 mars 2006 kl 06.00

Två barn har avlidit och åtta skadats av allvarlig syrebrist vid förlossningar trots att det fanns en ny utrustning som skulle ha varnat om fostret drabbats av syrebrist. Tre vetenskapliga råd vid Socialstyrelsen har nu skrivit ett brev till landets förlossningskliniker för att uppmärksamma personalen på problemen.

– Det verkar ha funnits en viss osäkerhet vid hanteringen av dem här nya metoden. Om det beror på att man inte har följt de gängse rekommendationerna eller om det finns begränsningar i vissa situationer med den här metoden, det är för tidigt att säga, säger Magnus Westgren, professor vid kvinnokliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Apparaten det handlar om har funnits i ungefär fem år och finns i dag vid hälften av landets förlossningskliniker, skriver tidningen Dagens Medicin.

Signal ska varna
Via en elektrod som sätts på barnets huvud före förlossningen kan utrustningen analysera om det uppstår syrebrist. I så fall ska en signal höras och personalen kan då sätta in särskilda insatser för att förhindra skador.

Men problemen behöver inte handla om fel på utrustningen, säger Magnus Westgren.

– Jag tror inte att det är så enkelt att det inte har kommit en signal som det borde, utan det kan ha varit så att det har kommit en signal, men att personalen inte har agerat rätt på varningssignalen. Det kan man naturligtvis inte skylla på metoden, utan då används metoden på ett felaktigt sätt.

Det låter som om det är ganska mycket kring det här som måste utredas för att ni ska kunna dra några säkra slutsatser?

– Så är situationen, tycker jag, säger Magnus Westgren.

De senaste tre åren har tio fall anmälts till Socialstyrelsen. Två nyfödda barn avled på grund av syrebrist och åtta drabbades av syrebrist som kan leda till svåra skador.

Gamla metoder kompletterar
Socialstyrelsen vill i dagsläget inte döma ut utrustningen utan ska utreda frågan vidare, men förlossningspersonal rekommenderas att också förlita sig på gamla välkända metoder som blodprov från huvudet.

– Det är därför vi har gått ut med det här brevet. Man ska fundera på de här sakerna när man använder den här metoden och att man vid fall av misstänkt syrebrist använder kompletterande metoder, exempelvis skallblodprovstagning från fostret, säger Magnus Westgren.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".