Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Jobb räknades mer än en gång på Ams

Publicerat onsdag 22 mars 2006 kl 14.41

Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, statistik över hur många lediga platser som anmäls till arbetsförmedlingarna varje månad har varit missvisande. Men felet påverkar inte bilden av utvecklingen på arbetsmarknaden säger Ams ställföreträdande generaldirektör, Lars Sjöström.

I januari var omkring tio procent av de lediga platserna dubbletter, alltså samma jobb hade anmälts som ledigt mer än en gång.

– Den felaktighet, eller den överskattning som vi har i materialet i år, den överskattningen är i stora drag lika stor för ett år sedan, så det är just skillnaden däremellan som är det viktiga att se, för det är det som pekar på trenden, säger Lars Sjöström, ställföreträdande generaldirektör på Ams.

Räknades fler än en gång
Det var SVT:s Aktuellt som i förra veckan hade kommit över ett internt arbetsmaterial som visade att så mycket som 40 procent av platserna kunde ha varit räknade mer än en gång.

Men så illa var det inte utan omkring tio procent enligt den intensifierade granskning som Ams gjort den senaste veckan.

Störst är överskattningen för säljare och telefonförsäljare och det kan enligt Ams bero på att personalomsättningen inom de yrkesgrupperna är ovanligt hög.

Misstankar redan 2001
Redan 2001 när arbetsgivare fick möjligheten att själva lägga in lediga platser i Ams databas via nätet så väcktes misstankarna om dubbelregistrering och Lars Sjöström tycker nu att den här granskningen borde ha gjorts tidigare och att man i sina rapporter angett att det fanns en osäkehet i statistiken.

– Det hade känts väldigt bra idag om vi hade varit tidigare ute med de uppgifterna. Men nu känns det bra att vi har tagit fram det här materialet nu och kunnat redovisa det på det här sättet, säger Lars Sjöström.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".