Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen föreslår ny krismyndighet

Publicerat onsdag 22 mars 2006 kl 16.00

En ny myndighet ska få ansvaret för att leda och samordna myndigheternas arbete om Sverige drabbas av en stor kris som flodvågskatastrofen och därför ska delar av Räddningsverket och Krisberedskapsmyndigheten ska slås ihop.

– Dels ska den naturligtvis ge råd när man ska kunna förebygga risker, och allt det vanliga som finns, både i Krisberedskapsmyndigheten och Räddningsverket idag, men den ska dessutom kunna fylla rollen att vara krisledande myndighet vid särskilt svåra olyckor där man måste samverka över flera sektorsgränser och där konsekvenserna blir stora för samhället, säger försvarsminister Leni Björklund, som står bakom förslaget.

Kunna larma och leda
Bakgrunden till regeringens förslag är bland annat kritiken av hur den hanterade flodvågskatastrofen.

Den nya myndigheten ska både analysera vad som händer och kunna larma regeringen när kriser uppstår, men också kunna fatta beslut om vad andra myndigheter ska göra, även om det är oklart hur stora befogenheter den ska få.

Exakt hur myndigheten ska utformas och fungera måste utredas, och därför kan den inte stå klar förrän vid årsskiftet 2007/2008.

Leni Björklund tror att myndigheten kan spela en roll vid situationer som tsunamin, men också vid situationer som stormen Gudrun, om det hade blivit 20 grader kallt i samband med den och det hade behövts en större räddningsaktion. 

Kommission ville gå längre
Katastrofkommissionen som utredde efterbörden av tsunamin ville gå längre och föreslog att en ny enhet på regeringskansliet skulle få operativt ansvar och kunna leda myndigheternas arbete vid en kris.

Placeringen där skulle ge enheten tillräckligt auktoritet gentemot andra myndigheter.

Men det säger nu regeringen nej till. Tidigare har den nöjt sig med att föreslå en ny, mindre analysenhet på regeringskansliet.

– Vi har ett litet regeringskansli till skillnad från andra länder, som har stora regeringskanslier, men vi har i stället myndigheter som gör det operativa arbetet. Därför måste vi göra både och, både förstärka regeringens kris- och beredskapsfunktion, men vi måste också se till att det finns en stark funktion i myndighetssfären, säger försvarsminister Leni Björklund. 


Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".