Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stärkt rätt för elever i behov av stöd

Publicerat torsdag 23 mars 2006 kl 03.00
Ibrahim Baylan.

Regeringen ändrar i förordningar för grundskolan och gymnasiet för att göra det tydligare att elever som behöver extra stöd också ska få det. Det blir även krav på ordningsregler i varje skola och att skolorna rapporterar allt skolk. Regeringen gör ändringen sedan den nya skollagen har skjutits upp på obestämd tid.

Fram till idag har gällt att skolorna ska skriva åtgärdsprogram för varje elev som bedöms behöva särskilt stöd. Utgångspunkten ska vara att eleven ska klara målen och få godkända betyg i alla ämnen.

Från och med idag ska rektorerna bli skyldiga att utreda om en elev behöver stöd så fort det kommer en signal om det, till exempel om föräldrarna eller någon lärare kräver det.

”Skärpningen behövs” 
I programmet måste stå vad eleven behöver, hur behoven ska tillgodoses, till exempel extra lärartimmar eller speciallärare, och det ska också stå hur skolan ska följa upp åtgärderna.

Föräldrarna ska ges möjlighet att vara med när åtgärdsprogrammen görs upp.

Skolminister Ibrahim Baylan säger att den här skärpningen behövs.

– Jag möter många föräldrar som uttrycker en frustration över att man gång efter gång har tagit upp med skolan att eleven behöver extra stöd och hjälp men det händer ingenting utan man möts av likgiltighet. Det är viktigt att se till att det här förändras så att man tar föräldrarna på allvar och utreder vilka behov eleverna har. Och att man därefter upprättar ett åtgärdsprogram så att eleverna får den hjälp och stöd de behöver för att klara skolan.

Skolk måste rapporteras
Några extra pengar till det här får inte kommunerna. Ibrahim Baylan säger att Sverige är ett av de länder i Europa som satsar mest på skolan och att regeringen satsat resurser på skolorna i flera år. Pengar och personal ska räcka.

Från och med idag måste alla skolor också göra ordningsregler om vad som gäller, helst skolpersonal, elever och föräldrar tillsammans. Alla skolor måste också rapportera skolk eller ogiltig frånvaro till hemmet.

De här förändringarna - tillsammans med många andra - fanns i förslaget till ny skollag- som regeringen lagt på is på obestämd tid. Det finns ingen majoritet i riksdagen för lagförslaget. Just de här förändringarna har regeringen kunnat besluta om själv genom ändrade förordningar.

Skolk ska rapporteras hem direkt, tycker Ibrahim Baylan.

– Jag tycker att man ska göra det omedelbart om en elev inte kommer till skolan och inte har lämnat något giltigt skäl till det. Det viktiga är naturligtvis att man är i skolan men det finns också en säkerhetsaspekt i det. Om en elev inte är i skolan kan det ju faktiskt ha hänt någonting på vägen och då är det viktigt att föräldrarna omedelbart får reda på det, säger skolminister Ibrahim Baylan.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".