Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Glädjekalkyl bakom företags flyttplaner

Publicerat torsdag 23 mars 2006 kl 05.00

Många små och medelstora företag som planerar att flytta utomlands tycks utgå ifrån rena glädjekalkyler. När statliga Almi gjorde en mera noggrann analys av 39 företags flyttplaner uppdagades orealistiska förhoppningar och de flesta företagen ställde in sina flyttplanerna.

– Av de 39 företagen som vi har jobbat med säger 29 att de har tänkt om i större eller mindre utsträckning och i stället försöker använda det här resultatet som en ribba att arbeta mot för att förbättra sin produktivitet och lönsamhet i Sverige, säger Raymond Svensson, affärsområdeschef vid Almi Företagspartner.

Flera faktorer
Framför allt är det låga löner i andra länder som lockar många företag att lägga tillverkning utomlands. Enligt Almis beräkningar så umgås runt 15 000 små och medelstora företag med den typen av planer.

De 39 företag som Almi har haft kontakt med finns främst inom tillverkningsindustrin, men några är också tjänsteföretag.

Almi arbetar med att stödja och utveckla företag och vill naturligtvis att det sker i Sverige. Almi tog därför fram ett dataprogram, som inte bara tog upp till skillnaderna mellan arbetskraftkostnaderna, utan gjorde en jämförelse på många områden, som till exempel distributionsfrågor, ledarskap, lagstiftning, miljö och produktutveckling.

Hög produktivitet
Tio länder som svenska företag brukar titta på i det här sammanhanget fanns med i jämförelsen, bland annat de tre baltiska länderna, Polen, Kina och Indien.

En skillnad som företagen underskattat betydelsen av var den höga produktiviteten i Sverige. Och efter den mer omfattande analysen så skrinlade tre av fyra företag sina flyttplaner.

– Vi har fått en återkoppling som kan beskrivas som en aha-upplevelse. Det går inte alltid att ställa en svensk mot en anställda i något annat land. I vissa fall kanske det krävs fyra i ett annat land för att göra en svensks jobb vilket då påverkar kalkylen rätt ordentligt, säger Raymond Svensson, affärsområdeschef vid Almi Företagspartner.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".