Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fi driver valkampanj om lika löner

Publicerat torsdag 23 mars 2006 kl 12.17
Schyman.

Kvinnor måste få lika mycket betalt som män och det ska tvingas fram genom en nationell värdering av alla yrken. Det är ett av kraven i förslaget till valmanifest för Feministiskt initiativ.

– Det kommer rapporter hela tiden som visar på att det är stora löneskillnader, att det till exempel skiljer flera tusen kronor i ingångslön på en del jobb. Vi vet att det skiljer drygt 4 000 i månaden mellan vården och verkstaden och det är inte rimligt att vi har det på det här sättet, säger Gudrun Schyman som toppar partiets riksdagslista.

Konkret ska en arbetsvärderingskommitté gå igenom alla yrken och exempelvis utifrån krav på utbildning och ansvar försöka värdera dem. Värderingen ska visa om arbeten med samma krav också ger samma lön.

Sedan när värderingen är gjord ska lönerna ändras under en fyraårsperiod och de arbetsgivare som inte genomför löneförändringarna ska kunna drabbas av ett vite.

”Inte statlig lönepolitik”
Även om systemet är lite krångligt och alla detaljer inte är klara än tror Schyman att det är möjligt att införa. Men hon tycker inte att det styr så hårt att det blir en form av statlig lönepolitik.

– Om vi har arbetsmarknadsparter, arbetsgivare och fack, som lönesätter utifrån ett diskriminerande förhållningssätt gentemot kvinnor kan vi inte acceptera det.

Blir inte det här en så hård styrning av arbetsmarknadens parter så att det nästan blir en statlig lönepolitik ändå?

– Nej det tycker jag inte man ska säga. Lönen ska förhandlas mellan arbetsmarknadens parter men staten har ett ansvar att ingripa mot diskriminering.

Delad föräldraförsäkring
Valmanifestet ska antas av partiets valkonferens som hålls i helgen. Styrelsen föreslår också att mäns våld mot kvinnor måste stoppas.Men i praktiken är det förstås inget som politiker kan stoppa i varje enskilt fall.

– Det är inget som vi kan tvinga fram, men staten tar ju inget ansvar. Då måste man titta hur ser det ut i samhället, vad behöver vi göra och förändra, var behöver vi satsa resurser. Hur är det inom polisen, inom vården och socialtjänsten, vad har vi för möjlighet att ta emot kvinnor, säger Gudrun Schyman.

Ett annat krav är att föräldraförsäkringen ska vara helt delad mellan mamman och pappan för att fördelningen av arbete i hemmet och på jobbet ska bli rättvis.

Någon särskild punkt om homo- och bisexuella finns i valmanifestet men däremot en vision om att världen ska vara fri från diskriminering. Hur partiets ekonomiska politik ska se ut är inte klart än och inte heller vad förslagen i valmanifestet kostar.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".