Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Turkiets finansminister: Det är dags för förbättring

Publicerat torsdag 23 mars 2006 kl 12.21
Ali Babacan.

I Turkiet får privata tv- och radiostationer från och med torsdagen sända program på kurdiska, det språk som omkring 20 procent av befolkningen har som modersmål. Den kurdiska minoritetens rättigheter är en av stötestenarna i de turkiska förhandlingarna om EU-medlemskap.

Turkiets chefsförhandlare och finansminister som på torsdagen besöker Sverige menar att landets förbättringar vad gäller mänskliga rättigheter inte görs för att blidka EU, utan för att det är dags.

– Förbättrade mänskliga rättigheter ligger i vårt eget intresse, säger Turkiets chefsförhandlare Ali Babacan. Han kommer från det styrande AK-partiet, vars medlemmar tidigare själva har fängslats och förföljts på grund av partiets pro-islamiska rötter.

Det delade Cypern ett hinder på vägen
Men inte bara frågan om mänskliga rättigheter kan vara tuvor på vägen mot Turkiets medlemskap i EU, där finns också den periodvis mycket skakiga ekonomin, och frågan om det delade Cypern, där Turkiet vägrar erkänna den grekiska södra delen.

I Cypernfrågan kan det bli ett riktigt ordkrig redan i höst, när EU och Turkiet ska förhandla om tullunionen som Turkiet ingår i. I den ska de tio nya EU-länderna, inklusive den grekiska delen av Cypern, ingå men Turkiet vägrar låta grekcypriotiska fartyg eller flygplan att lägga till eller landa i Turkiet.

Samtidigt ligger fredsförhandlingarna om den delade ön helt nere och det här kan bli ett ordentligt stoppblock i förhandlingarna, innan de ens har kommit igång ordentligt, menar en del analytiker.

Skepsis bland andra EU-länder
Ett annat problem är att det i många EU-länder finns en skepsis mot ett turkiskt EU-medlemskap. Ali Babacan tror att det beror på en rädsla för kulturella skillnader, och för att Turkiets storlek kommer att ge landet för mycket att säga till om. Landet är också relativt fattigt vilket skulle kunna bli en ekonomisk börda för de andra medlemsstaterna.

Det är dock långt kvar till ett turkiskt EU-medlemskap, och under tiden tror Ali Babacan att fördomarna kommer att minska i takt med att Turkiet blir rikare och mer demokratiskt och stabilt, utan att för dens skull förlora sin turkiska särart.

Men också i Turkiet har stödet för ett EU-medlemskap minskat på senare tid, även om en klar majoritet fortfarande vill gå med. Turkiets chefsförhandlare tror att det vikande stödet beror på en känsla bland turkarna av att Europa egentligen inte vill ha med landet.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".